eur:
394.4
usd:
371.68
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Robbanó kézfertőtlenítő, a klímák váratlan hatása - itt vannak a hőségfigyelmeztetések

Kocsiban hagyott kézfertőtlenítő felrobbanása, szén-monoxid-veszélyt okozó klímák – a megszokottnál is több dologra figyelmeztetnek a hőségben.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleménye szerint a tisztifőorvos péntek éjfélig rendelte el harmadfokú intézkedését, az ország egész területére.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Mindezekkel kapcsolatban fontos figyelmeztetések érkeztek.

Lakásklímák – szén-monoxid

A nagy hőségben megnőhet a szén-monoxid miatti riasztások száma is – írták, megjegyezve, hogy

a klímák, mobilklímák is megváltoztatják a levegő áramlását a lakásban és ezzel hozzájárulhatnak a szén-monoxid kialakulásához.

Ezért az OKF és az NNK azt ajánlja: minden nyílt égésterű vízmelegítő mellett legyen szén-monoxid-érzékelő.

Autók – robbanó kézfertőtlenítők

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik a meleg okozta dekoncentráltság miatt. Kiemelték, hogy ilyen időben az autó "üvegházként" működik, akár 70 fok fölé is emelkedhet a belső hőmérséklet, ezért senki se hagyjon parkoló autóban gyermeket, állatot. Ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívót - kérték.

A kocsiban oldószereket, hígítókat, alkoholtartalmú fertőtlenítőket sem szabad hagyni,

mert a melegben párologni kezdenek és a gőzük egy szikrától is belobbanhat.

Napozás, ivás, hűsölés

A nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Lehetőség szerint árnyékba kell húzódni 11 és 15 óra között. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A vízparton is kerülendő a napozás a déli órákban, és felhevült testtel senki se menjen vagy ugorjon a vízbe.

Ajánlatos több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni; az ilyen, igénybe vehető helyek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján (letöltés, .xls).

Címlapról ajánljuk
Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Folytatódik az osztrák–orosz kémháború: kölcsönös kiutasítások és vádaskodások

Márciusban Ausztria utasított ki két orosz diplomatát, Oroszország ezt nem sokáig hagyta válasz nélkül. Ezúttal egy osztrák diplomatát nyilvánítottak nemkívánatos személynek. Közben Bécsben tovább folyik a vizsgálat a korábbi osztrák alkotmányvédelmi hivatal egy volt munkatársa ellen, akit azzal vádolnak, hogy titkos adatokat továbbított az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

Csúnya a lett a nap vége az amerikai tőzsdéken

A fokozódó geopolitikai feszültségek nyomást gyakoroltak ma reggel az ázsiai tőzsdékre, az irányadó európai indexek azonban emelkedésekkel nyitottak, és napközben is kitartottak a pluszok. Az energiaszektor gyengélkedik ma az olajár esésével együtt, míg az ipari vállalatok részvényei felülteljesítők. A magyar piac követte napközben az európai tőzsdéket, kisebb pluszban áll egész nap a BUX, a blue chipek közül csak a Richter esett ma. A tengerentúlon ehhez képest jelentős hangulatromlást láttunk annak ellenére, hogy a kereskedés első részében még emelkedésben voltak a tőzsdék. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×