eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Police.hu

Veszélyben a magyar autósok - óva int a rendőrség

Rendőrök lepik el az autópályákat a hőségben. Fokozott ellenőrzésekkel próbálják megelőzni a közlekedési baleseteket.

Ismét rendkívüli hőség várható az elkövetkező napokban, ezért minden közlekedőt türelemre és fokozottabb körültekintésre intenek - olvasható a police.hu oldalon.

Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriasztást adott ki szerdától péntek éjfélig az ország egész területére.

Mint írják, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is felhívja a figyelmet honlapján, a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben. A járművezetők ugyanis a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre.

A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.

A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.

A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül az úttestre lépésüket megelőzően, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

Erre figyeljenek az autóvezetők!

Az ORFK-OBB tanácsa, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat!

Mindig kipihenten üljenek a kormány mögé, és soha ne vezessenek fáradtan, vagy alkohol fogyasztását követően!

Igyanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen ásványvíz, vagy üdítőital önöknél, akkor is, ha gyalogosan közlekednek!

Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak!

Ha megállnak a gépkocsival, lehetőleg ne napos helyen tegyék azt! Ha az álló gépjárműben gyermek, vagy házikedvenc marad, véletlenül se hagyják őket bezárva, felhúzott ablak mellett, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

Soha ne induljanak útnak lapos, alacsony nyomású gumikkal! És azt se felejtsék el, hogy nyáron a téli gumiabronccsal közlekedő gépkocsik nemcsak több üzemanyagot fogyasztanak, hanem fékútjuk is megnő!

Hőségriadó a rendőröknél - fokozott ellenőrzés!

Az előző hőségriadó baleseti statisztikái szerint több halálos tragédiánál is felmerült, hogy az extrém hőség is közrejátszhatott a tragédiában. Az ilyen időjárás ugyanis az átlagtól eltérő vezetési stílust követel meg a sofőröktől. Emiatt a rendőrség a júliusi és az augusztusi hétvégéken kiemelt figyelmet fordít a M1–M7 autópálya közös szakaszának és az M7 autópálya Pest, Fejér, Veszprém és Somogy megyét érintő szakaszának ellenőrzésére - írja a Magyar Nemzet.

Több mint húsz megkülönböztetett jelzéssel ellátott járőrkocsi és tucatnyi motoros rendőr mellett civil jellegű szolgálati autók is ellenőrzik a közlekedőket.

Elsősorban az autópályák leállósávját jogosulatlanul használókat, az előzési szabályok megsértőit és a gyorshajtókat figyelik, hiszen ezek a leggyakoribb baleseti tényezők. Az előző hétvégék tapasztalatai alapján ugyanakkor sok járművezető sörrel oltja a szomját a kánikulában, majd úgy ül volánhoz, hogy nem várja meg azt az időt, míg az alkohol kiürül a szervezetéből. Csak a Veszprém megyei rendőrök 28 ittas sofőr vezetői engedélyét vonták be az elmúlt hétvégén.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatának adatai szerint két hete, az előző hőségriadó idején hat halálos baleset történt, az elmúlt hétvégén pedig 144 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök.

A balesetek során három ember vesztette életét, 43 baleset súlyos, 98 könnyű sérüléssel végződött. Lengyel János közlekedésrendészeti szakmérnök szerint a tartós hőség megviseli a szervezetet, ezáltal közlekedésbiztonsági szempontból is életveszélyes kockázatokat rejt. A sofőrök általában kevésbé tudnak koncentrálni és a megszokottnál figyelmetlenebbek a tűző napsütésben, ami egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt.

Az autósok körében a 30 Celsius-fok feletti hőségben jelentősen megnövekedik a rosszullétek száma,

a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál fokozódó ingerlékenységet válthat ki.

A rendőrség előrejelzései szerint a szabadságolások miatt már hétköznapokon is jelentősen megnő a forgalom az utakon a nyaralóhelyek, főként a Balaton irányába, egyre gyakoribbak lehetnek ilyenkor is a torlódások és a balesetek.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×