eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Pixabay

Ez a teendő, ha a gyümölcsök allergiát okoznak

Fontos tanácsokat fogalmazott meg a szülőknek a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegéde.

A cseresznye, az eper, a málna, a görögdinnye és az őszibarack a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat tartalmaz, de ezek a gyümölcsök allergiás reakciókat is okozhatnak, amelyek csecsemő- és gyermekkorban is előfordulhatnak. Az akár súlyos tünetek röviddel az étel elfogyasztása után is jelentkeznek.

A leggyakoribb allergiás reakciók közé tartozik a száj, a torok, az ajkak vagy a fül viszketése, az arc kipirosodása – ez leginkább a cseresznyére, az eperre, a málnára és a barackra jellemző tünetegyüttes, amely súlyosabb esetben az ajkak és a nyelv feldagadásával, légszomjjal is járhat – mondta Vékony Blanka, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszék tanársegéde az egyetem honlapján.

Ha bőrkiütés, légúti tünetek, gyomor- és bélrendszeri panaszok jelentkeznek, az elsődleges megoldásként a beazonosított ételeket átmenetileg érdemes kiiktatni a gyermek étrendjéből, ugyanis a táplálékallergia kezelésének ez az egyetlen, jelenleg hatásos módja.

A szakember azt tanácsolja, ezzel egy időben kezdjünk el táplálkozási naplót (táplálkozási-tüneti napló) vezetni, amelyből kiderül, mely gyümölcsök esetében jelentkeznek a tünetek. Ha felmerül a gyanú, hogy a gyermek táplálékallergiás, a beazonosított ételeket teljesen el kell hagyni az étrendből. Csecsemők esetében azt is fontos kiemelni, hogy az új alapanyagok bevezetését érdemes 3-4 napos eltolással végeznünk, így időt hagyva egy esetleges tünet azonosítására.

Ha a tünetek újra jelentkeznek vagy súlyosabb, egyszerre több allergiás reakciót is okoznak, mindenképpen orvoshoz kell fordulni.

Gyógyszeres terápia csak az igen súlyos tünetek előfordulása esetén szükséges. Bőrtünetek, mint ekcéma vagy csalánkiütés enyhítése sok esetben inkább lokálisan, helyileg alkalmazható készítményekkel történik.

A táplálékkal szembeni allergiát a gyerekek az esetek nagy százalékában négy-ötéves korukra kinőhetik, addig azonban figyelni kell a diétára és az esetlegesen fellépő panaszokra.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×