eur:
395.1
usd:
366.14
bux:
65172.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kirándulók a János-hegyi libegőn.
Nyitókép: Máthé Zoltán

Nagy változás előtt áll a Zugligeti Libegő

Az 1970-ben átadott létesítményt teljesen újjáépítik, a jelenlegi kétszemélyes székeket négyszemélyesek váltják. Így lesz a "Páros-Jánosból" "Vonós Négyes".

Hamarosan megkezdődhet a főváros XII. kerületében elhelyezkedő több mint 50 éves Zugligeti Libegő átépítése. A rekonstrukcióhoz kapcsolódó tervezési és kivitelezési munkákat az MNT Systems Kft. végzi közel 3,6 milliárd forint értékben. A nyertes ajánlattevő feladata az elvi építési engedélyhez illeszkedően a tervezési feladatok ellátása, a jelenlegi libegő elbontása, és az új létesítmény építése az új pályaparaméterek alapján – írja az uniós közbeszerzési közlöny adatai alapján a magyarepitok.hu.

Az új libegő ugyanúgy egyköteles, körforgalmú pályán halad majd mint a jelenlegi.

Pár jellemző a készülő felvonóról:

  • A kötélpálya teljes hossza 1056,35 folyóméter,
  • 76, egymástól közel 30 méterre elhelyezkedő, 4 személyes szék halad majd rajta körbe-körbe.
  • A két állomása közötti magasságkülönbség 262,26 méter.
  • A pályát 11 új, egymástól 140-160 méterre elhelyezett acélszerkezetű oszlop tartja majd.
  • Az oszlopok magassága jellemzően 16-19 méteresek lesznek.

A lap felidézi, hogy ifjabb Hantos István mérnök 1933-ban kezdte el a Zugligetből a János-hegyre vezető kábelvasút dokumentációit előkészíteni. Végül csak 1967-ben álltak neki a megvalósításnak, az építkezést 1969. március 24-én kezdték meg,

a Zugligeti Libegőt 1970. augusztus 20-án adták át.

Kiírtak egy ötletpályázatot az új eszköz nevére. Felmerült többek között a Hegyi-kopter, a Janikopter, a Huza-vona, a Páros-János, a Jánoshegyi Zümmögő, a Hegyi-dongó, a Zitye-Zötty és a Hegyremegy név is. A nyertes ötlet eredetileg a Lebegő volt, abból lett a Libegő.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

Nagyot alakított az MBH Bank, a vállalatok után a lakosságnál is élre törnének

A bankszektor átlagánál is kiugróbb eredménnyel zárta 2023-at az MBH Bank: a tavaly május 1-jei fúzióval létrejött hitelintézet 345 milliárd forintos korrigált adózás előtti teljes átfogó eredményt ért el. Az elért 33%-os tőkearányos nyereség jócskán felülmúlja a piac átlagát, pedig rendkívül konzervatívan céltartalékoltak. A bankcsoport több sikeres akvizíciót is végrehajtott, a mérlegfőösszege 500 milliárd forinttal emelkedett, és ebben a Fundamenta felvásárlása még nincs is benne, utóbbi egyébként 16,1%-ról 20,6%-ra fogja növelni lakossági hitelpiaci részesedésüket. A részleteket a tőzsde honlapján megjelent gyorsjelentés mellett egy csütörtöki sajtótájékoztatón ismertette a menedzsment.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×