eur:
393.14
usd:
367.19
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Egy távoli ország képes volt egy dombnak 105 betűs nevet adni

Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu. A jelentése sem akármi.

"Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért" - sokak szerint ez a leghosszabb szó a magyar nyelvben, bár nehéz elképzelni azt a szituációt, amikor ez a társalgásban előfordulhatna, hacsak nem akkor, amikor arról van szó, ki tud hosszabb szót mondani.

Hogy van-e ennél hosszabb szó - például a "legeslegeslegmegengesztelhetetlenebbeknek" egy-egy elfajzott változata... -, nem tudni, de földrajzi névből az Atlas Obscurára hivatkozó 24.hu szerint nincs annál, mint amit egy új-zélandi domb "tud", még a Google Maps térképen is "a leghosszabb helységnévként" szerepel

Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu

neve, amint erre legalább egy tábla is utal a közelben.

Ne számolja meg senki, 85 betű.

Az Új-Zéland Északi-szigetén található dombot Tamatea, a legendás Maori felfedező után nevezték el, aki rengeteget utazott a térségben.

Munkássága előtt tisztelegve viszont a maorik úgy döntöttek, a dombot a nevéből kiindulva egy komplett mondattal nevezik el.

Fordítása: "a csúcs, ahol Tamatea, az ember nagy térdekkel, a hegyek megmászója, a földnyelő, aki folyton utazott, orrfuvolával játszott a kedvesének".

A 85 betűs szó a hivatalos név, ám a hírek szerint van ennél hosszabb, közszájon forgó neve is a helynek, ez 105 betű:

Taumata-whakatangihanga-koauau-o-Tamatea-haumai-tawhiti-ure-haea-turi-pukaka-piki-maunga-horo-nuku-pokai-whenua-ki-tana-tahu.

Ennek jelentése:

"a szerelmének orrfuvolán játszó Tamatea hegye, akit messziről fújt ide a szél, hasított pénisszel, hegyeket mászva koptatta térdét, a Földre esett és bejárta a szárazföldet".

A helynek a neve adja az idegenforgalmi jelentőségét is.

Településnévből egy walesi földrajzi név a leghosszabb:

Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×