eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
New York, 2012. május 17.A Facebook internetes közösségi oldal logója látható a technológiai részvényeket forgalmazó elektronikus tőzsde, a Nasdaq indexének alakulását mutató elektronikus kijelzőn New Yorkban 2012. május 17-én. A világ legnagyobb közösségi oldalát üzemeltető társaság, a Facebook 25 százalékkal több elsődleges kibocsátású részvényt dob piacra, mint amennyit eredetileg tervezett. Összesen 421 millió részvényt kívánnak eladni a korábban jelzett 337 millió helyett. A Facebook várhatóan május 18-án vezeti be részvényeit a tőzsdére. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Betegségeinkről árulkodnak Facebook-kommentjeink

A 999 facebookozó mintegy 20 millió leírt szaván keresztül érdekes kép bontakozik ki különböző betegségek elszenvedőiről.

21 fél betegséget neveztek meg tudósok a Facebook-posztok és -kommentek szóhasználata alapján - írja a Növekedés.hu. A kutatók összesen egymillió bejegyzést nyálaztak át a kétmilliárd szereplős közösségi oldalon 999 önkéntes felhasználó 20 millió szaván keresztül.

Az amerikai Robert Wood Johnson Foundation jótékonysági szervezet által finanszírozott átfogó kutatás eredményeiről a portál a Newsweek összefoglalójából idéz.

A "diagnosztizált" betegségek közt megtalálhatóak emésztési panaszok, légzési problémák, bőrbetegségek, krónikus szorongás, elhízottság, drog- és alkoholfüggőség, valamint szexuális úton terjedő fertőzések is.

Az elkészült tanulmány szerint alkoholizmusra utal például az, ha a facebookozó kommentjeiben gyakran fordul elő az „ital”, „részeg”, vagy az „üveg” szó. Az ellenségeskedő, durva megjegyzések – mint a „hülye”, „baromság”, „ribanc” – fokozott felbukkanása droghasználatról vagy valamilyen pszichózisról árulkodik.

További érdekes összefüggés, hogy

az „Isten”, a „család”, és „imádság” szavakat nagyobb valószínűséggel használták a cukorbetegek, mint mások;

a kutatáshoz a résztvevők kórtörténetét is elkérték.

A kutatóknak nem céljuk a felhasználók lebuktatása, arra koncentrálnak, hogy a Facebook-posztok elemzése segítségével személyre szabottabb egészségügyi szolgáltatásokat lehessen kínálni, és javítsanak a lakosság általános egészségi állapotán.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×