eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Gigantikus bevetésen a Csendes-óceán szemétfalója

A debütálás után másodszor is kiviszik takarítani, megerősítve.

Másodszor is elindult a nagy szemételtakarítás, hogy a Kalifornia és Hawaii között a Csendes-óceánon úszó hatalmas szemétszigetet felszámolják - jelentette be a Twitteren a 66 méteres úszó szemétcsapda feltalálója, Boyan Slat.

A 25 éves holland férfi, a The Ocean Cleanup projekt kitalálója fejlesztette ki a System 001 nevű rendszert, mely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll. A szerkezetet október elején vontatták ki San Franciscóból a kaliforniai partoktól 2000 kilométerre lévő Great Pacific Garbage Patchhez a vízen lebegő műanyaghulladék összegyűjtésére, működését október 17-én kezdte meg.

Tavaly év végén, több hónapnyi takarítás után eltörött, a műanyag cső nem bírta a szél és a hullámok dobálását, "elfáradt". Visszavontatták Kaliforniába, ahol négy hónapon át javították.

A napenergiával működő lámpákkal, kamerákkal, szenzorokkal és műholdantennákkal felszerelt "takarítógép" folyamatosan jelzi a helyzetét, ennek alapján találja meg az a hajó, amelyik az összegyűjtött szemetet néhány havonta a szárazföldre szállítja.

Slat azt reméli, a jövőben hatvan szerkezet takarítja majd az óceánok vizeit.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×