eur:
395.01
usd:
370.99
bux:
65372.62
2024. április 19. péntek Emma

Így szűnhet meg lakhatónak lenni a Föld 2050-re

Klímaváltozás: másfél, kettő, három, négy, illetve öt fokos földi hőmérséklet-emelkedésnél is kiszámolták ausztrál tudósok, mekkora a baj.

Megdöbbentő számadatot, pontosabban évszámot közölt David Spratt ausztrál klímakutató arra nézvést, hogy az emberi tevékenység fokozta klímaváltozás által mikor lesz vége az emberi civilizációnak: 2050. A korábban a fosszilisbizniszben utazott tudós Ian Dunlop és David Spratt a Qubit.hu portálon szemlézet tanulmányában, vagyis "forgatókönyv-alapú megközelítésében" nem kevesebbet állít, mint hogy "a túl konzervatív tudományos klímaforgatókönyvek következtében káoszba fulladt világ vár az emberiségre, és az emberi civilizáció 2050-re nagy valószínűséggel véget ér, mivel a Föld egyszerűen megszűnik lakható lenni.

Mindennek okozója "természetesen az exponenciálisan növekvő kártételekkel járó klímaváltozás", valamint az ezt övező cselekvésképtelenség; az egyre extrémebb időjárási körülmények a társadalmak számára elviselhetetlen káoszt szabadítanak el (például az élelmiszer- és vízhiány fokozzák a meglévő társadalmi-politikai instabilitást);

nem várhat tehát tovább a "háborús szintű mozgósítás".

A tanulmány arra szólít, hogy "a politikai döntéshozók vegyék komolyabban a legrosszabb kimenettel számoló forgatókönyveket is", tervezzenek újra.

A két tudós abból indul ki, hogy 2030-ban jön a kibocsátási csúcs, ami alapján 2050-ben 3 fokkal melegebb lesz a Földön, mint a bázisérték (az iparosodás előtti hőmérséklet), miközben a 2016-os párizsi egyezmény 2 fokos emelkedéssel számol; nem mellékesen az ENSZ 91 kutatós javaslata szerint inkább 1,5 foknál kellene megállni, hogy ne legyen visszafordíthatatlan tragédia.

Az "üvegház Föld-forgatókönyv" alapján már 1 fokos emelkedésnél emelkedésnél elolvadna a hővisszaverés munkáját végző jégtakaró, felmelegednének az óceánok, nőne a tengerszint, és eltűnne igen nagy területű szárazföld, a Golf-áramlat lelassulásával pedig "az élettel összeegyeztethetetlen" feltételek keletkeznének Európában. Továbbá

Ázsiában kiszáradnak a nagy folyók, s Közép-Amerikában is megfeleződik a csapadékmennyiség, mindennek hatására 2100-ra 5 fokkal lenne melegebb, mint az iparosodás kezdetén.

A tanulmány egy küszöbértéket is meghatároz: 4 fokos emelkedésnél a Föld-körülmények már nem férnek össze "egy szervezett globális közösség létezésével", de már 2 fokos melegedésnél is több mint egymilliárd embert kellene máshová költöztetni pár évtizeden belül; ennek meghatározására 10 éven belül létre kell hozni a nulla szén-dioxid-kibocsátású rendszereket.

A szerzők szerint a világ közben teljesen felkészületlen minderre, nem csak a védekezésre, de még a felmérésre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Mi lesz most a forinttal, a részvényekkel és a befektetéseinkkel? Megkérdeztük a profikat

Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyobb korrekció. Mégis, az egyre intenzívebben lángoló geopolitikai feszültségek és a makrogazdasági környezet kihívásai ellenére a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint nincsenek kizárva az újabb csúcsdöntések. Nem fognak idén unatkozni a kötvénybefektetők sem, a forint pedig könnyen áttörheti a 400-as szintet az euróval szemben. A kötvényalapokat vásárlóknak így érdemes körültekintőnek lenniük, a devizás alapok kereslete pedig felélénkülhet. Megkérdeztük három alapkezelő szakértőit, hogyan értékelik a mostani piaci történéseket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×