INFORÁDIÓ
2021. augusztus 4. szerda
Dominika, Domonkos

óriáspanda

kína

veszélyeztetett faj

Jó hír érkezett az óriáspandáról

Jó hír érkezett az óriáspandáról

Infostart / MTI

A kínai hatóságok szerint jelentős haladás történt az óriáspanda fajmegőrző programban, az állat veszélyeztetett státusa tovább csökkent.

A ritka faj élőhelyének, genetikai sokszínűségének és populációjának helyreállítására tette folyamatos erőfeszítések nyomán Kína jelentős haladást ért el az óriáspanda megmentésében. Az országban a faj 1864 egyede él, szemben a tíz évvel ezelőtti 1114 egyeddel. Az óriáspandák számára létrehozott természetvédelmi területek száma 15-ről 67-re nőtt. Élőhelyük nagysága majdnem megkétszereződött, elérte a 2,58 millió hektárt - közölte sajtóértekezletén Jan Csao, a nemzeti erdészeti hatóság illetékese.

Jang szerint az óriáspanda-populáció mintegy kétharmada áll védelem alatt. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy tavaly kezdeményezték egy 27 ezer négyzetkilométer területű óriáspanda nemzeti park létrehozását.

Az illetékes elmondta, hogy

sikerült előrelépést elérni az óriáspanda genetikai sokszínűsége terén is.

2017. végére 518 egyedet neveltek fogságban, és a tudósok véleménye szerint a fogságban élő populáció legalább 200 évig képes megőrizni genetikai sokszínűségének 90 százalékát.

Kínában idén először fognak óriáspandahetet rendezni, augusztus 23. és 26. között, hogy a kínai kulturális szimbólumra jobban felhívják a világ figyelmét.

Nyitókép: Wikipedia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018