INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

egészségügy

csomagolóanyag

európai unió

A genetikánkat is rombolhatják a csomagolóanyagok

A genetikánkat is rombolhatják a csomagolóanyagok

InfoRádió

Életünk során akár 40 dekagrammnyi, az élelmiszerbe oldódott csomagolóanyagot is megeszünk, ezek azonban károsak lehetnek, így az EU új vizsgálati ajánlásokat léptetett életbe.

Az Európai Unióban érvényes szabályozás adataival számolva becslések szerint életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó vegyületet fogyasztunk el. Ezalatt nem kifejezetten a csomagolóanyagok tényleges anyagára kell gondolunk, hanem a belőlük kioldódó komponensekre: monomerek, oligomerek, stabilizátorok, lágyítók, síkosítók, színezékek, habosítóanyagok és egyéb, a csomagolóanyagokhoz nem szándékosan adagolt szennyezők.

Ilyenek például a – főként a papírtermékekből – származó ásványolajok.

Ezek közül az MOAH-anyagok (ásványolajok aromás szénhidrogénjei) a legveszélyesebbek a melegvérű szervezetekre, így az emberekre is, ugyanis a szervezet genetikai rendszerében súlyos zavarokat okoznak - mondta a laboratorium.hu oldalnak Dr. Szigeti Tamás, a csomagolóanyagok vizsgálatával is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

Ez azt jelenti, hogy az ember szervezete is felismeri ezeket az anyagokat, és a szervezetben lévő, hasonló anyagokra "vevő" receptorokhoz szállítja őket. Ennek hatására főként a genetikai rendszerben állhatnak elő rendellenességek, ami súlyosabb esetben tumoros, rákos elváltozáshoz vezethet.

Mivel ezekből az akár hormonkárosító vagy rákkeltő hatású, káros anyagokból egyszerre csak kis mennyiség kerül be a szervezetbe, így negatív hatásukat nem azonnal, hanem hosszútávon fejtik ki.

Új uniós ajánlás

Fontos tehát, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok gyártása, összetétele és minősége szabályozott és ellenőrzött legyen.

Az Európai Unió Bizottsága a legfrissebb ajánlásában (EU 2017/84) javasolja, hogy a 2017 januárjával kezdődő időszaktól a tagállamok kijelölt szervezetei, laboratóriumai folyamatosan ellenőrizzék a csomagolószerek és az élelmiszerek ásványolaj-eredetű szennyeződéseit.

Az ajánlásban a következő élelmiszer-csoportokat javasolják különös figyelemmel vizsgálni:

  • Állati zsiradékok, növényi olajok,
  • Kenyér- és zsemlefélék, finom-pékáruk,
  • Reggeli gabonapelyhek,
  • Édesipari termékek (beleértve a csokoládét),
  • Halhúsból készült élelmiszerek,
  • Emberi fogyasztásra szánt magvak, fán termő csonthéjasok,
  • Fagylaltok, desszertek,
  • Tészták és egyéb gabonaipari termékek,
  • Hüvelyes növényekből készült termékek,
  • Kolbászfélék
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018