eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A genetikánkat is rombolhatják a csomagolóanyagok

A genetikánkat is rombolhatják a csomagolóanyagok

Életünk során akár 40 dekagrammnyi, az élelmiszerbe oldódott csomagolóanyagot is megeszünk, ezek azonban károsak lehetnek, így az EU új vizsgálati ajánlásokat léptetett életbe.

Az Európai Unióban érvényes szabályozás adataival számolva becslések szerint életünk során 30-40 dkg élelmiszer-csomagolóanyagokból származó vegyületet fogyasztunk el. Ezalatt nem kifejezetten a csomagolóanyagok tényleges anyagára kell gondolunk, hanem a belőlük kioldódó komponensekre: monomerek, oligomerek, stabilizátorok, lágyítók, síkosítók, színezékek, habosítóanyagok és egyéb, a csomagolóanyagokhoz nem szándékosan adagolt szennyezők.

Ilyenek például a – főként a papírtermékekből – származó ásványolajok.

Ezek közül az MOAH-anyagok (ásványolajok aromás szénhidrogénjei) a legveszélyesebbek a melegvérű szervezetekre, így az emberekre is, ugyanis a szervezet genetikai rendszerében súlyos zavarokat okoznak - mondta a laboratorium.hu oldalnak Dr. Szigeti Tamás, a csomagolóanyagok vizsgálatával is foglalkozó WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

Ez azt jelenti, hogy az ember szervezete is felismeri ezeket az anyagokat, és a szervezetben lévő, hasonló anyagokra "vevő" receptorokhoz szállítja őket. Ennek hatására főként a genetikai rendszerben állhatnak elő rendellenességek, ami súlyosabb esetben tumoros, rákos elváltozáshoz vezethet.

Mivel ezekből az akár hormonkárosító vagy rákkeltő hatású, káros anyagokból egyszerre csak kis mennyiség kerül be a szervezetbe, így negatív hatásukat nem azonnal, hanem hosszútávon fejtik ki.

Új uniós ajánlás

Fontos tehát, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok gyártása, összetétele és minősége szabályozott és ellenőrzött legyen.

Az Európai Unió Bizottsága a legfrissebb ajánlásában (EU 2017/84) javasolja, hogy a 2017 januárjával kezdődő időszaktól a tagállamok kijelölt szervezetei, laboratóriumai folyamatosan ellenőrizzék a csomagolószerek és az élelmiszerek ásványolaj-eredetű szennyeződéseit.

Az ajánlásban a következő élelmiszer-csoportokat javasolják különös figyelemmel vizsgálni:

  • Állati zsiradékok, növényi olajok,
  • Kenyér- és zsemlefélék, finom-pékáruk,
  • Reggeli gabonapelyhek,
  • Édesipari termékek (beleértve a csokoládét),
  • Halhúsból készült élelmiszerek,
  • Emberi fogyasztásra szánt magvak, fán termő csonthéjasok,
  • Fagylaltok, desszertek,
  • Tészták és egyéb gabonaipari termékek,
  • Hüvelyes növényekből készült termékek,
  • Kolbászfélék
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×