eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mostantól érdemes kérni az influenza elleni védőoltást

Egy betegnél már kimutatták az influenza vírus jelenlétét, de szó sincs még járványról - mondta az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának főorvosa. Hozzátette: már minden háziorvos megkapta az influenza elleni oltóanyagot. Idén 1 millió 300 ezer vakcinát kaptak az orvosok.

"Ebben az évben is 1 millió 300 ezer adag vakcina áll rendelkezésre Magyarországon a térítésmentes védőoltásokhoz" - mondta el az InfoRádiónak Molnár Zsuzsanna, az Országos Epidemiológiai Központ járványügyi osztályának főorvosa.

A szakember beszámolt arról, hogy már befejeződött az oltóanyag kiszállítása, tehát csütörtöktől az oltóorvosoknál, a háziorvosoknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi szolgálatoknál is rendelkezésre áll a vakcina.

"Térítésmentes védőoltásra jogosultak életkor figyelembe vétele nélkül a krónikus betegségben szenvedők, elsősorban a szív- és érrendszeri, a légzőszervi betegek, az asztmások, az anyagcsere-betegségben szenvedők, például a cukorbetegek" - jelezte Molnár Zsuzsanna.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a 60 éven felülieknek egészségi állapotuktól függetlenül ajánlott az influenza elleni védőoltás.

Molnár Zsuzsanna elmondta, hogy az elmúlt szezonban körülbelül 780 ezer ember védőoltása történt meg a térítésmentes oltóanyaggal.

"Ez az oltóanyag úgynevezett trivalens vakcina, tehát három komponensű. Influenza A H1N1, influenza H3N2, és influenza B komponenst tartalmaz. Egy szúrással tehát tulajdonképpen a három influenzavírus ellen szerezhető védelem" - hangsúlyozta a főorvos.

Azt is elmondta, hogy már elkezdte működését az influenza-figyelő szolgálat. Az elmúlt heti adatok alapján azt látni, hogy mintegy 6600 ember kereste fel háziorvosát influenza-szerű panaszokkal. A légúti vírus osztályra küldött virológiai mintákból influenza A vírust diagnosztizáltak.

"A védőoltások beadásának most következett el az ideje. Célszerű a következő négy hétben a védőoltást beadatni, hiszen két hét kell ahhoz, hogy a védelem kialakuljon" - hívta fel a figyelmet.

"Magyarországon az az általános tapasztalat, hogy az influenzavírusok cirkulációja a karácsonyi ünnepek után, január közepén kezdődik, és februárban-márciusban szokott tetőzni. A járvány általában hat-nyolc hétig tart" - jelezte Molnár Zsuzsanna.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×