eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ilyen lesz a margitszigeti futókör

Az InfoRádió úgy tudja, hogy két héten belül elkészülnek a margitszigeti futókör felújításának tervei, a munkát nyáron végzik el. Az interneten bárki adhat tanácsokat az újjáépítésért felelős szakembereknek.

A tavalyi árvíz során végképp tönkrement margitszigeti futókör felújítása valójában a jelenlegi elbontása és egy új felépítése lesz. Sinkovits László, a Budapesti Sportszolgáltató Központ főmunkatársa az InfoRádiót arról tájékoztatta, hogy a tervek két héten belül készen lesznek, utána kezdődik a legalább kilencven napig tartó közbeszerzési eljárás. A kivitelezés tehát nyáron startolhat és az őszi futószezonra befejeződhet.

Nem zárják le egyszerre az egész pályát, tehát a pesti vagy a budai oldal használható lesz az építkezés alatt. A most 1 méter széles 1,4 illetve 1,8 méter széles lesz, szilárd alapot kap, hogy kibírja a víz támadásait. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által ajánlott, a jelenleginél keményebb és ruganyosabb új burkolat ugyanolyan lesz, mint a versenysportolók által használt, profi pályáké. Az új futókört világítással, kamerákkal és wi-fi pontokkal szerelik fel. Értékmegőrzőt, öltözőket, zuhanyzókat, labdapályát és szabadtéri sporteszközöket is ígérnek.

A futókör újjáépítése a Margitsziget átfogó rekonstrukciójának része, erről Orbán Viktor miniszterelnök a szökőkút tavaly júliusi átadásán beszélt: "A Margitsziget húsz éve tetszhalott állapotban van. A mi célunk, hogy a főváros egyik legszebb kulturális és természeti kincse a gondatlanság szigetéből a gondtalanság szigetévé váljon."

Egy futópálya minősége az alapozáson múlik és ez eddig nem volt megfelelő - mondta az InfoRádióban Knipl István volt válogatott futóbajnok, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja. "Nincs betonalap, a granulátumot összekeverték a gyöngykaviccsal és úgy adták hozzá azt a kötőanyagot, amivel az alsó réteget megcsinálták, majd erre teszik rá a piros, kopó réteget. Ez volt a legnagyobb probléma, mert az alsó vivőréteg bizonyos helyen 10-20 centi vastag, máshol csak 5 centi, ezáltal változó a keménysége. Helyenként megfelelő a minősége, máshol meg olyan, mint ha egy habos tortán futnánk.

A Városépítészeti Főosztály blogján és Facebook oldalán megjelent kérdőívet kitöltve bárki elmondhatja, milyen futókört szeretne a Margitszigeten. Már ezren éltek ezzel a lehetőséggel, sokan kértek mellékhelyiségeket, ivókutakat, kilométerjelzéseket, kerékpártárolókat és nyújtóberendezéseket, van, aki hűsítőkaput látna szívesen, más bemelegítő zenét szeretne hallgatni és megszüntetné a dohányzást a pálya környékén. Sokan örülnének annak, ha táblák tiltanák meg a gyalogosoknak, hogy a futókörön sétáljanak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×