eur:
400.3
usd:
366.82
bux:
74228.4
2024. október 15. kedd Teréz

Óvatosan a prosztatanagyobbodás elleni szerrel!

A prosztatanagyobbodás tüneteit javítani hivatott szerek egy csoportja növeli egy súlyosabb típusú prosztatarák kockázatát - figyelmeztettek az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA illetékesei, akik ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a szer előnyei ellensúlyozzák annak kockázatát.

A csoportba tartozó gyógyszerek között van az Egyesült Államokban a Merck gyógyszeripari cég Proscar és Propecia nevű készítménye, valamint a GlaxoSmithKline Avodar és Jalyn nevű szere. Az FDA a bejelentése szerint valamennyi 5-alfa-reduktáz gátló (5-ARI) hatóanyagot tartalmazó szer feliratozását felülvizsgálja.

Két nagyméretű, véletlenszerű kiválasztással végzett, ellenőrzött kipróbálás során a szakemberek úgy találták, hogy az 5-ARI éveken át, naponta történő szedése csökkentette az alacsony halálozási kockázatú prosztatarák kifejlődésének valószínűségét, ám növelte a súlyosabb, nagyobb halálozási kockázatú prosztatarák előfordulásának esélyét. Utóbbi típusú prosztatarák gyorsabban növekszik és terjed szét más szervekre.

Az FDA honlapján megjelent információk szerint a kockázat ugyan igen kicsi, ám az egészségügyi szakembereknek érdemes e biztonságosságra vonatkozó információ tudatában lenniük, amikor meghozzák a döntést a páciens további kezeléséről.

Az FDA adatai azt mutatják, hogy 2002 és 2009 között mintegy 5 millió receptre írtak fel ilyen szereket az Egyesült Államokban. A prosztata jóindulatú megnagyobbodása miatti tüneteket az 5-ARI hatóanyagú szereken kívül egy másik vegyületcsoporttal, az úgynevezett alfa-blokkolókkal is kezelhetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

A hosszú életnek nemcsak titka van, hanem képlete is

Hogyan lehet lassítani az öregedés folyamatát? Hogyan lehet meghekkelni a biológiai óránk járását? Milyen életmód, gyógyszer, hatóanyag segíti ezeket a folyamatokat? Amíg ezt genetikai úton nem lehet megtenni, milyen egyéni megoldások vannak? Mivel élhet a hétköznapi ember és milyen dimenzióban járnak ezen a téren a milliárdosok? Látványos kísérletek, tudományos információk és gyakorlati tudnivalók keretében mutatták be a legújabb longevity trendeket a Medipredict konferenciáján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 15. 04:15
×
×
×
×