INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

KDNP: viselje Tisza Kálmán nevét a Köztársaság tér!

Infostart / InfoRádió
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatná, ha a főváros VIII. kerületében található Köztársaság tér visszakapná régi nevét és ismét Tisza Kálmán korábbi miniszterelnök nevét viselné - közölte Semjén Zsolt pártelnök

A KDNP elnöke ezzel párhuzamosan felidézte korábbi kezdeményezésüket is, amely szerint Ronald Reagan egykori amerikai elnök és II. János Pál pápa díszpolgárrá avatását, valamint róluk méltó közterület elnevezését javasolták.

Semjén Zsolt és Szabó Marcell, a Ronald Reagan emlékbizottság nevében az MTI-hez március 30-án eljuttatott, Tarlós István főpolgármesternek címzett levélben kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat döntését különösen időszerűvé tenné, hogy idén ünnepelik Ronald Reagan elnök születésének századik évfordulóját. Hasonló kezdeményezéssel éltek II. János Pál pápa személyével kapcsolatban is, aki - mint indokolták - "szabadságunk visszanyerése és lelki megújulásunk kiemelkedő szolgálója volt".

A lengyel pápa életművére az egyház is - májusi boldoggá avatásával - hangsúlyosan fel kívánja hívni a figyelmet. Kiemelkedő személyisége, hazánk iránti kitüntető figyelme miatt javasolják, hogy II. János Pál posztumusz díszpolgári címet kapjon és a főváros egy méltó közterülete a pápa nevét viselje - zárul a levél.

Huszonhat budapesti közterület kaphat új nevet a jövőben a főpolgármester előterjesztése szerint. Tarlós István a Fővárosi Közgyűlésnek egyebek mellett azt javasolja, hogy a Moszkva tér legyen ismét Széll Kálmán tér, a Margit híd budai hídfője közelében álló terület Elvis Presley nevét viselje, és a VIII. kerületi Köztársaság tér a boldoggá avatás előtt álló II. János Pál pápa emlékét őrizze. A kormánypárti többségű testület jövő szerdán dönthet a főpolgármester "csomagban" benyújtott javaslatáról.

A címlapról ajánljuk