eur:
397.26
usd:
356.34
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Megbabonázta a tigriseket a zebuborjú a budapesti állatkertben

Újabb állatkölyköket láthat a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A hucul lovaknál ugyanis kiscsikó, a törpezebuknál pedig borjú született a közelmúltban. A sok kisállat mellett az Állatkert számos programmal is készül a Nemzetközi Gyermeknapra.

A Mérgesház melletti karámban látható törpezebuk voltaképpen a "púpos marhának" is nevezett, ázsiai eredetű szarvasmarhaféle, a zebu törpe méretű változatai. Ezek az állatok így kifejlett korukban is aránylag kistermetűek, hát még borjú korukban!

Azt, hogy pontosan milyen apró is egy ilyen törpezebu borjú, bárki megnézheti az Állatkertben, ahol az elmúlt hét közepén látott napvilágot egy ilyen apróság - közölte Hanga Zoltán szóvivő.

A hímnek - vagyis bikaborjúnak - bizonyult utód egyébként igencsak felkeltette a szomszédban lakó szibériai tigrisek érdeklődését is. A csíkos nagymacskák ugyanis technikai okok miatt néhány napig csak a kifutójuk túlsó felét használhatták. Amikor pedig újra birtokba vehették otthonuk zebuk felé eső részét is, a szomszédságban már ott volt az új jövevény. A tigriseket annyira megbabonázta a látvány, hogy egy teljes napig le sem vették a szemüket a kicsiről.

A borjú szülei, Zebina és Zeb egyébként 2007-ben érkeztek a kelet-berlini állatkert (Tierpark Berlin-Friedrichsfelde) ajándékaként.

A zeburól feltétlenül tudni érdemes, hogy egy olyan háziasított szarvasmarhaféle, amelynek a "normál" szarvasmarhával ellentétben a már kihalt őstulok dél-ázsiai alfaja (Bos primigenius namadicus), és nem az eurázsiai alfaj volt a vadon élő őse. A jellegzetes, marjukon zsírpúpot viselő háziállatokat egyébként nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik. Törpe változatait gyakran kedvtelésből is tartják.

A Parasztudvarban látható hucul lovaknál május 10-én született meg az idei kiscsikó. A kancának bizonyult jövevény - ahogyan a lovaknál általában szokásos - nem sokkal világra jövetele után már lábra is állt, és azóta is egészségesen fejlődik.


Hucul csikó (forrás: wikipédia)

A hucul ló mérete alapján a pónilovak és a nagylovak közötti "kisló" kategóriába tartozik. Kialakulásának központja a Kárpátok hegyvonulata volt, így rajtunk, magyarokon kívül a lengyelek, a szlovákok, a románok, az ukránok, illetve a ruszinok és más kárpáti népek is a "sajátjuknak" tekintik ezt a fajtát. Mi több, maga hucul szó is egy népcsoport neve volt eredetileg.

A hucul magyarországi állománya a második világháború után csaknem teljesen eltűnt, a maradék népesség megmentése az Állatkert egykori igazgatójának, Anghi Csabának az érdeme. A hucul törzsménes jelenleg a Fővárosi Állat- és Növénykert és az Aggteleki Nemzeti Park közös tulajdona. Az Aggteleki-karszton élő ménesből hoznak rendszeresen egy-egy vemhes kancát Budapestre, hogy az állatkert közönsége is láthassa ezt a nemzeti kulturális örökség részének tekintett lófajtát.

Címlapról ajánljuk
Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

Lázadnak a Kalózok, szakad a cseh kormánykoalíció

A cseh kormánypártok között kialakult viták miatt a Kalózpárt kedden kilép a koalícióból – jelentette be a párt elnöke, Ivan Bartoš. Ezt a lépést követi majd a párt két – külügy- és jogalkotási – miniszterének lemondása.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Csúfos véget ért Moszkva nagy ellentámadása, közben betörtek az oroszok az ukrán erődváros központjába – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Csúfos véget ért Moszkva nagy ellentámadása, közben betörtek az oroszok az ukrán erődváros központjába – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az orosz-ukrán konfliktus újabb fordulatot vett a Kurszk megyében, ahol egy orosz ellentámadás kudarcba fulladt. Az események a közelmúltban ukrán kézre kerültek Plehovo falu környékén zajlottak - tudósított a Forbes. Eközben betörtek az orosz katonák Vuhledár központjába, egyre nagyobb területet uralnak a városon belül Putyin katonái – jelentette több orosz forrás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×