eur:
386.78
usd:
355.75
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyógymód az elhízás ellen a közös családi vacsora

A közös étkezések fontosságára hívja fel a figyelmet egy felmérés. A Knorr által készített kutatás szerint az emberek 84 százalékának fontos a közös étkezés, mégis egyre kevesebb alkalom van rá világszerte. A szakemberek ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy a rendszeres közös étkezés az egészséges életmód része, ráadásul erős családösszetartó erő, és kedvező a fiziológiai hatása is.

Van, aki otthon, van, aki az iskolában, munkahelyen, van, aki a családdal, van, aki a barátokkal, van, aki csendben, és van, aki háttérzaj mellett szeret reggelizni, ebédelni, vacsorázni. Így vagy úgy, egy felmérés szerint a többség szereti a közös étkezéseket.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértők is megerősítették a Knorr kutatási eredményét, igaz, beszéltek arról is, hogy az ilyen közösen eltöltött idő nem túl gyakori.

A felmérésből, amelyet 15 országban végeztek 7500 ember részvételével, kiderült, hogy a megkérdezettek 30 százaléka hosszú munkaidővel, 28 az eltérő időbeosztással és 22 az időhiánnyal magyarázza a közös étkezések gyakoriságának csökkenését. Pedig ezek az alkalmak fontosak - mindenkinek másért.

Bár a felmérés szerint is sokan beszélgetnek étkezés közben, a kutatók azt a szomorú eredményt állapították meg, hogy ma már minden negyedik ember a tévé előtt költi el a vacsoráját. A szakemberek szerint ez azért is meglepő, mert a közös étkezés lehetőség. Lehetőség az összetartozás kinyilvánítására, hagyományteremtésre és ápolásra, valamint az egészséges táplálkozásra, életmódra.

Antal Emese dietetikus szerint a közös étkezések mellőzésére kifogás van csak, érthető magyarázat nincs.

A közös étkezések jótékony hatással vannak a gyermekekre is. A felmérés szerint a megkérdezettek többsége úgy vélte: azok a gyermekek, akik rendszeres közös étkezés részesei, egészségesebbek, szókincsük gazdagabb, és jobban teljesítenek az iskolában azokhoz képest, akik nem vacsoráznak együtt a családjukkal.

Tény, hogy a közös étkezéseknek nevelő hatásuk van - hangsúlyozta Greiner Erika, az Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet főosztályvezetője. Baktay Zelka pszichológus pedig arról beszélt az InfoRádiónak, hogy a közös étkezés az elhízás egyik ellenszere.

A közös étkezés nemcsak jó szokás, hanem érték, amelynek ereje hosszú távon meghatározza mindennapjainkat, kihat a személyiségünkre, ugyanakkor összehozza az embereket. Ideális esetben minden főbb étkezési lehetőséget együtt kellene tölteniük a családoknak, de a szakemberek már azzal is megelégednének, ha a többség a reggelit és a vacsorát együtt, családban, közösségben költené el. Reményre adhat okot, hogy a felmérés szerint a megkérdezettek 84 százalékának fontos a közös étkezés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Eltelt öt év - ez lett az USA nagy Huawei-szankciójából

Öt évvel ezelőtt kapta a kínai Huawei fennállásának addigi legnagyobb pofonját az Amerikai Egyesült Államok akkori elnökétől, és felkerült a Washington szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő cégek, személyek, államok listájára. Ezzel az USA lényegében elvágta a Huaweit az amerikai technológiától. De most jött a meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Európa nagy bajban van a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

Európa nagy bajban van a világ legnagyobb vagyonkezelője szerint

A mesterséges intelligencia technológiák támogatásához szükséges adatközpontok hatalmas energiaellátása versenyhelyzetet teremt az országok között, és hátrányos helyzetbe hozza Európát - mondta a BlackRock vezérigazgatója pénteken as Reuters beszámolója szerint. A GenAI banki környezetben való hasznosításáról is szó lesz június 11-ei Financial IT konferenciánkon. Regisztráció és részletek itt! 

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×