eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az elhízott gyerek artériái olyanok, mint a 45 éveseké

Súlyosan károsodnak az elhízott gyerekek artériái, a bal szívpitvaruk pedig nagyobb a kelleténél - derítették ki ultrahangos módszerrel amerikai és ausztrál kutatók.

A szülők többsége azt hiszi, hogy a bébihájat a gyerek idővel kinövi - a legújabb kutatások azonban már azt bizonyítják, hogy a kövér gyerek kövér lesz felnőttkorában is, ezzel pedig jelentősen növekszik a szívproblémák kialakulásának kockázata.

A szülőknek nagyon is oda kel figyelniük gyerekeik testsúlyára, mivel egy kansasi gyerekkórház orvosai kimutatták, hogy a túlsúlyos gyerekek artériáira jelentős következményekkel bírnak a plusz kilók.

Dr. Geetha Raghuveer és kollégái bizonyítani is akarták ezt, ezért 10 és 16 év közötti gyerekek nyaki artériáit vizsgálták meg ultrahangos módszerrel. A gyerekek közül szinte mindegyiknek abnormális volt a koleszterinszintje, sokuk pedig elhízott volt.

A kutatók a méréseket azoknak a 45 éveseknek az adataival hasonlították össze, akik rendszeresen jártak kivizsgálásra. Azt találták, hogy a vizsgálatban részt vett gyerekek artériái olyan állapotban voltak, mint a 45 évesekéi.

A kansasi kórház vizsgálatán kívül is több kutatás bizonyítja, hogy a fiatalkori elhízás mennyire veszélyes. Egy sydney-i kórházban szintén ultrahangos módszerrel derítették ki, hogy a gyerekkori túlsúlyosság a bal szívpitvar abnormális megnagyobbodásához vezethet, aminek következtében szívritmus probléma alakulhat ki, és az agyvérzés kockázata is megnő.

Egy harmadik, szintén ausztrál kutatásból pedig az derült ki, hogy a túlsúlyos és az elhízott gyerekek szíve nem tud úgy pihenni a dobbanások közben, mint a normális súlyú gyerekeknél.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×