eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Öt módszer arra, hogyan előzhetjük meg gyerekünknél a cukorbetegséget

A túlsúlyos és az elhízott gyerekeknél kétszer nagyobb a cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint normális testsúlyú társaiknál. Íme öt módszer, hogyan előzhető meg a gyerekkori cukorbetegség.

Döbbenetes adat került nyilvánosságra az Egyesült Államokban: 2002 és 2005 között megkétszereződött azoknak az amerikai gyerekeknek a száma, akik a kettes típusú cukorbetegség miatt gyógyszert szednek. A szakértők azt mondják, ennek elsődleges oka a gyerekkori elhízás, mivel a túlsúlyos és az elhízott gyerekeknél kétszer nagyobb a diabétesz kialakulásának kockázata, mint normális testsúlyú társaiknál. Mit tehet a szülő, hogy megelőzze gyermeke betegségét?

1. Testmozgás

Egy friss amerikai kutatás szerint napi 30 perc testmozgással a gyerek testsúlyának 5-10 százalékától szabadulhat meg. Szakértők szerint a fizikai aktivitás, amely hatásosabb lehet gyógyszereknél is, segít kordában tartani a vércukorszintet, a testsúlyt és a vérnyomást. Mivel a legtöbb mai gyerek ki sem mozdul a szobából, a szülőnek valódi kihívás lehet, hogy rávegye gyerekét a mozgásra. Erre lehet hatékony módszer, ha családi hagyománnyá tesszük a vacsorák utáni sétát.

2. Egészséges családi étrend

A gyerek azt eszi, amit a szülei, éppen ezért nagy felelősség hárul az anyákra és az apákra, mit tesznek a tányérra. Az egészség a legnagyobb ajándék, amelyet a gyerekeinknek adhatunk, és ezt jó, ha észben tartjuk még akkor is, ha a televízióból ömlenek a gyorsételeket népszerűsítő reklámok. A gyerekek számára ugyanis meglepő mértékkel számít, mit gondol a szülő - így ezt arra lehetne használni, hogy meggyőzzük őket, a gyorsételeken kívül vannak egészségesebb ételek is.

3. Címkék

A boltban olvassuk el a termékek címkéit, hogy pontosan mit tartalmaznak, és mit adunk a gyereknek. Ha vendéglőben vagyunk, akkor bátran kérdezzünk az étel pontos tápanyagtartalmáról. Egyre több olyan étterem van, ahol a menüben már pontosan megadják például a kalóriamennyiséget.

4. Iskola

A szülőkön kívül az iskolának is fontos szerepe van az elhízás leküzdésében. A tanárok ugyanis rá tudnak erősíteni az otthoni szülői tanításra, miszerint az egészséges életmódnak köszönhetően megfelelően fejlődik a szervezet, a testnevelésórákkal pedig megszerettethetik a testmozgást a gyerekkel.

5. Nincs gyors megoldás

Bár egy olyan rohanó világban élünk, ahol az emberek mindenre a gyors megoldásokat keresik, a diabétesz és az elhízás kezeléséhez idő kell, az életmódbeli változtatások pedig nem hoznak azonnali eredményt. A szülőknek el kell fogadniuk azt a tényt, hogy nincs varázspálca, amellyel intve elhessegetjük a gyerekeink egészségére leselkedő veszélyeket.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×