eur:
390.61
usd:
364.86
bux:
68229.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Nézze meg a milliárdos ékkövet, amely királyi dinasztiák titkait tárja fel!

Igazi kuriózumként egy hatalmas kékes-zöldes gyémánt kerül az egyik legnevesebb londoni aukciós ház kalapácsa alá. Az ékkő az egyik európai királyi család háromszáz éves történetének is része, egykori tulajdonosa pedig Velázquez festményeiről lehet ismerős.

A több centis, 35,56 karátos gyémántot a gyermek Margit Terézia infánsnő, IV. Fülöp spanyol király lánya kapta eljegyzési ajándékként anyai nagybátyjától, aki később a férje lett és I. Lipót néven elfoglalta a német-római császári széket.

A gyémánt gazdája azért lehet ismerős mindenki számára, mert Diego Velázquez megörökítette, a többi mellett Az udvarhölgyek című festményén. Az 1656-ban készült és a madridi Pradóban őrzött alkotáson az infánsnő négyéves korában látható, amint megjelent a festő műtermében, hogy megkeresse szüleit, akik modellt álltak képmásuk elkészítéséhez. A festmény hátsó részében látható Mária Annak királyné és IV. Fülöp tükörképe. Az alkotásra Velázquez saját magát is ráfestette.

Margit Terézia négy gyermeket szült I. Lipótnak, de 22 éves korában meghalt. Gyermekei közül egyetlen élte túl a csecsemőkort.

Az ékkövet, amely az elmúlt időszakban magántulajdonban volt, akár 10 millió fontért, azaz 3,25 milliárd forintnak megfelelő összegért értékesíthetik december 10-én Londonban, a Christie's aukciós ház árverésén.

A gyémánt egyik különlegességét a színe adja, a kék drágakő ugyanis rendkívül ritka. A 300 éves története pedig királyi dinasztiák és érdekházasságok történetébe vezet.

Ha látni akarja az ékkövet, kattintson ide.

Címlapról ajánljuk
Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Ügyészségi nyomozás kezdődött az Osztrák Szabadságpárt jelenlegi és korábbi vezetői ellen

Korrupció gyanújával nyomozást indított a bécsi gazdasági ügyészség az ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelenlegi elnöke, Herbert Kickl és két volt pártelnök, az egykori alkancellár, Heinz-Christian Strache, valamint az elnöki székben őt váltó Norbert Hofer, korábbi közlekedési miniszter ellen. Azzal gyanúsítják őket, hogy sajátos hirdetési ügyletet kötöttek Wolfgang Fellner médiavállalkozóval, aki ellen ugyancsak folyik a vizsgálat, mégpedig vesztegetés, vesztegethetőség, továbbá hűtlen kezelés gyanújával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Fontos üzenetet kapott a magyar kormány a hitelminősítőtől

Magyarországnak hiteles költségvetési menetrendre van szüksége a jelenleg érvényben lévő adósbesorolásának alátámasztásához - nyilatkozta a Reuters hírügynökségnek Gabriel Forss, az S&P Global Ratings elemzője. A hitelminősítő szerint a kormány által nemrég meghirdetett költségvetési csomag azt támasztja alá, hogy a kabinet komolyan veszi a fiskális helyzet megoldását és alapforgatókönyvükben azzal számolnak, hogy 2024 későbbi szakaszában egy hiteles konszolidációs csomagot jelent be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×