eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mikortól kaphat földimogyorót a gyerek?

Lehet-e földimogyorót adni a gyereknek, és ha igen, hány éves kortól? Az anyukák nem ok nélkül aggódnak: a fejlett országban egyre többen allergiásak a finomságra, amely ritkán extrém allergiás reakciót is kiválthat.

A földimogyoró-allergia a legtöbb embernél gyerekkorban alakul ki, és nem gyógyítható, éppen ezért az e betegségben szenvedőknek kerülniük kell az olyan élelmiszerek fogyasztását, amelyekben akár csak egész kis mennyiségben fordul elő ez a hüvelyes zöldség.

Az allergiát érdemes komolyan venni: leggyakoribb tünete a csalánkiütés a száj környékén, vagy akár az egész testen, de jelentkezhet az arc duzzanata, hányinger és hasi fájdalom is. Ritka ugyan, de a földimogyoró az arra érzékenyekből akár életveszélyes anafilaxiás reakciót is kiválthat, ami nehéz légzéssel, nyelvduzzanattal és ájuláshoz vezető vérnyomáseséssel jár.

A gyerekeknek - a fulladásveszély miatt - egészben egyébként sem javallott földimogyorót adni ötéves korukig. A harmadik születésnap előtt akkor sem érdemes megkóstoltatni a kicsikkel ezt a finomságot, ha a közeli rokonai között akad allergiás, asztmás vagy szénanáthás, e kor után azonban fokozatosan bevezethető az étrendbe.

A szakértők szerint először érdemes szószokba keverni a mogyorót, vagy a mogyoróvajat megkóstoltatni a kicsikkel; az olyan gyerekek, akiknek közeli hozzátartozóik nem szenvednek atópiás (veleszületett allergiás túlérzékenység) betegségekben, a szoptatás befejeztével, az elválasztás után már kaphatnak belőle.

A felmérések szerint minden száz, hat év alatti gyerek közül három allergiás a földimogyoróra, a betegek száma pedig egyre nő a fejlett országokban. Az allergiás reakció azért alakul ki, mert a szervezet az adott ételt, például a mogyorót veszélyes anyagként azonosítja, így hisztamint szabadít fel. Ennek hatására jelentkeznek a tünetek.

A szakértők a szoptatós anyáknak is azt javasolják, hogy ha családjukban előfordult már asztma vagy szénanátha, lehetőleg ne egyenek földimogyorót. Amire egyébként szüksége van a szervezetnek, mert különféle fehérjéket, az energia felszabadításához szükséges B-vitamint, valamint vasat és cinket is tartalmaz.

A földimogyoróban emellett "jó" zsírok vannak: a kutatások szerint azoknál, akik gyakran fogyasztják ezt a finomságot, ritkábban fordulnak elő szív- és érrendszeri betegségek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×