eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A sportolók még a tévé előtt fekve is fogynak

Az edzett sportolók még pihenés közben is több energiát égetnek el, mint nem mozgó társaik - derül ki egy amerikai felmérésből.

A Yale Egyetem kutatói kiderítették, hogy a nagy állóképességű sportolók izomanyagcseréje még pihenés közben is nagyobb, mint a nem sportolóké, ami azt jelenti, hogy mozgás nélkül is gyorsabban égetik az energiát.

Vagyis az edzett sportolók még a tévé előtt lustálkodva is több kalóriát égetnek el, mint a kevésbé aktívak.

A Yale Egyetem kutatói 15 azonos korú, súlyú és magasságú ember vádlijára helyeztek olyan eszközt, amely az izomban végbemenő oxidációs folyamatot, vagyis kalóriaégetést mérte pihenés közben. A kísérleti alanyok közül nyolc ülő életmódot folytató, míg hét edzett futó volt.

Az eredmények szerint az edzett atléták szervezete 54 százalékkal több kalóriát égetett el pihenés közben, mint a nem sportolóké.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklapban megjelent tanulmány szerzői a testmozgás jótékony hatását is vizsgálták. A szakemberek szerint a rendszeres testmozgásnak pozitívabb hatása lehet az elhízás elleni közdelemben és a diabétesz leküzdésében, mint ahogy ezt eddig gondolták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×