eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A szülők maguk sem tudják, elhízott-e a gyermekük

A szülők többsége úgy gondolja, hogy csemetéjük normális súlyú, miközben valójában elhízott vagy túl sovány - állítják ausztrál kutatók.

A Melbourne-i Egyetem kutatói 2100 gyereket vizsgáltak meg tömegindexük és derékbőségük alapján, majd beosztották őket a sovány, a túlsúlyos és az átlagos csoportba.

Megkérdezték a szülőket, véleményük szerint melyik csoportba tartozik a gyerekük. Összességében 43 százalékuk a valójában túlsúlyos vagy túl sovány gyereküket az átlagos csoportba tették. Néhány felnőttnek különösen szélsőséges felfogása volt csemetéje súlyáról, mert néhányan a túlsúlyos gyereket a sovány csoportba tették, vagy fordítva.

A fiúgyerekek szülei voltak leginkább azok, akik rosszul mérték fel a gyerek valódi súlyát.

Amikor magukat a gyerekeket kérdezték meg a kutatók, tízből hat sovány lány, valamint a túlsúlyos fiúk fele becsülte meg rosszul saját súlyát és rakta magát rossz csoportba.

"Olyan társadalomban élünk, ahol a kövérség terjed, egyre többen tartják normálisnak a nagy testalkatot" - véli Tam Fry, a brit Nemzeti Túlsúlyos Fórum munkatársa, aki szerint egyáltalán nem meglepőek az ausztrál kutatás eredményei.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a szülők megfelelő hozzáállása nélkül nehéz felvenni a gyerekkori súlyproblémák ellen a küzdelmet.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×