eur:
389.29
usd:
364.6
bux:
68052.53
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lebukott a jeti

A himalájai vadkecskétől, a goráltól származik az a szőr, amelyet a jetijének hittek - közölték amerikai kutatók, miután DNS-vizsgálatnak vetették alá az északkelet-indiai Medgalaja államban talált szőrcsomót.

A durva, szürke-barna, 95-130 centiméter hosszú szőrszálakról azt hitték, hogy a legendás jeti bundájából származnak, amelyet Indiában mande barungnak neveznek. A szőrcsomót egy megrögzött jeti-hívő, Dipu Marak adta a BBC tudósítójának; ő a 2003-ban találta a dzsungel mélyén, ahol akkoriban állítólag többen is látták a titokzatos majomembert.

A BBC kérésére a végezték el a DNS-vizsgálatot, amellyel kapcsolatban Ian Redmond, az emberszabásúak szakértője kijelentette: a szőr nem a jetié, viszont az eredmény így is nagyon érdekes, mert délebbre találták, mint ahol a tudomásunk szerint a gorál él. (A vadkecske a Himalája 1000-4000 méteres hegyeinek lakója.)

A felfedezés ugyan bulvárszempontból sokkal kevésbé érdekes - a tudósok számára azonban fontos tudni, hogy a gorál élőhelye kiterjedtebb, mint gondoltuk - hangsúlyozta a tudós.

A DNS-vizsgálat eredménye persze nem tántorítja el a jeti-hívőket. "Változatlanul meggyőződésem, hogy a jeti létezik. Túl gyakran látják ahhoz, hogy ne legyen több mítosznál" - jelentette ki a szőrcsomót szolgáltató Dipua Marak.

Az elmúlt években többen is látták a Garo hegyekben a jetit, "aki" Marak szerint három méter magas és 300 kiló lehet és növényevő.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×