Egy kínai menyasszony büszke apja 170 barátot és rokont hívott meg egy lakodalom előtti vacsorára az északi Hepej tartomány egyik falujában. Az ételt egy hatalmas fazékban főzték meg, ám amikor a vendégek asztalhoz ültek és megkóstolták, sótlannak találták azt.
A Beijing News tudósítása szerint valaki többször is megsózta a vacsorát, ám valójában nem sót, hanem rozsdamaró port szórt az ételbe. Egy órával később már a vendégeket a kórházban kezelték.
"Amikor megérkeztem a kórházba, a kórterem tele volt hányó emberekkel, akik hasfájásra és hasmenésre panaszkodtak" - idézte a média a kórház egyik doktorát. A betegek tünetei azonban hamar csillapodtak, így a vacsora után egy nappal már ki is engedték őket.
A rozsdamaróval ízesített vacsora előtti napon egy másik vendégsereg is ételmérgezést szenvedett Kanszu tartományban. Az Új Kína hírügynökség beszámolója szerint 61 vendég került kórházba - 17-et már kiengedtek, 44-et még megfigyelés alatt tartanak.
Az előző esethez hasonlóan itt is egy lakodalom előtti vacsorát rendeztek az örömszülők. A menün kacsa, szamár, csirke és rák szerepelt. Arról, hogy konkrétan mi okozta a tömeges rosszullétet, a hírügynökség nem számolt be.
Nemrég a melamin botrány kapcsán kérdőjeleződött meg a kínai élelmiszerbiztonság. Egy cég azért adagolta a műanyagok és ragasztók gyártásánál használt melamint a tejporhoz, hogy az fehérebbnek látszódjon, és ne derüljön ki, hogy a tejet felvizezték. Legalább 4 csecsemő halt már meg a melaminnal szennyezett tejpor miatt, és közel 55 ezer másik megbetegedett.