eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Acélhálóval védik a Golden Gate hidat az öngyilkosoktól

Rozsdamentes acélhálót feszítenek ki San Franciscóban a világhírű Golden Gate híd alatt, hogy ne legyen kedvük az öngyilkosoknak a mélybe ugrani. Az életüket eldobni vágyókat felfogó háló felszerelése 40-50 millió dollárba kerül - csak még azt nem tudni, ki állja a cechet.

Egy évig tartó vitára tett pontot a hidat felügyelő közlekedési hatóság, amelynek igazgatótanácsa 14-1 aránnyal úgy döntött: az acélháló felszerelése a leghatékonyabb eszköz az öngyilkosságok megakadályozására.

A testület öt lehetőség közül választotta ezt a megoldást, mert valamennyi lehetőség közül az acélháló rontja legkevésbé a világhírű híd látványát.

A San Francisco-öböl felett 227 méter magasan átívelő, 2,7 kilométer hosszú hidat 1937-ben adták át, azóta szinte mágnesként vonzza az öngyilkosokat: eddig összesen mintegy kétezer ember ugrott le róla. Az idén 19-en próbálkoztak az öngyilkossággal, és a kísérlet szinte minden esetben halálos kimenetelű.

A Golden Gate-ről leugró öngyilkosok 120 kilométeres óránkénti sebességgel csapódnak a vízbe. Ha nem halnak szörnyet, vízbe fulladnak. Sok holttestet soha nem találnak meg, a cápák martalékává válik.

A Golden Gate "öngyilkos-biztossá" tételére az utóbbi évtizedekben már több kísérlet történt, és éles vita folyik arról, ki finanszírozza a projektet. Vannak, akik azzal érvelnek, hogy az adófizetők pénzét nem erre, hanem megelőzésre, vagyis a mentális egészség megőrzésére kellene fordítani.

Mások viszont éppen ellenkezőleg, úgy vélik, hogy a háló felszerelése mindenképpen megéri, mert a hasonló intézkedések drámaian csökkentették az öngyilkosságok számát az Empire State Building és az Eiffel-torony esetében is.

Az utóbbi állítással érvelők emlékeztettek egy olyan vizsgálatra is, amelyet 515 olyan ember megkérdezésével végeztek, akiket sikerült lebeszélni az ugrásról. Kiderült, hogy 94 százalékuk később nem kísérelt meg öngyilkosságot, hanem sok-sok évvel később természetes halált halt, vagy még ma is él.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×