eur:
389.37
usd:
362.8
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bátran harcol az életéért a fél aggyal élő kislány

Ahogy a kortársai, Keeley Green is gyors felfogású és csintalan, szereti a zenét és a társait ugratni. Keeley azonban nem olyan, mint a kortársai - neki ugyanis csak fél agya van.

A most ötéves ausztrál kislánynak műtéttel kellett eltávolítani a bal agyféltekéjét, amikor 16 hónapos volt, mert egy olyan ritka neurológiai rendellenességgel született, amely akaratlan rángásokat okozott.

A gyógyulása a vártnál sokkal jobban alakult, így a szülei ma már bíznak abban, hogy a kislány majdnem normális életet élhet majd. "Nem támasztunk vele szemben követelményeket - az ér el, amit akar" - magyarázta az édesanyja, a 26 éves Amanda, aki elismeri: el sem tudták képzelni, hogyan élhet valaki fél aggyal.

Keeley rángásai már az anyaméhben elkezdődtek, két hetes korában pedig megállapították, hogy ezt a hemimegalencephaly nevű, ritka neurológiai betegség okozza: az agy egyik féltekéje sokkal nagyobb, mint a másik. Ez okozza a rohamokat, amelyből a kislánynak több száz is volt naponta. A súlyosabb rohamok alatt nem kapott levegőt.

A betegség gyógyíthatatlan, így nem volt más megoldás, mint a bal agyfélteke eltávolítása. Ez szabályozza azonban részlegesen a mozgást és a beszédkészséget, a jobb oldali látást. Keeley azonban az orvosokat is meglepte, mert saját jelbeszédet alakított ki, amelynek segítségével tud kommunikálni, ki tud ejteni néhány szót is.

Ami még meglepőbb: megerősödött annyira, hogy járókeret segítségével fel tud állni, így hetente kétszer napi két órát tölthet az óvodában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×