eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kilenc jó ötlet, mit adjon a gyereknek reggelire

Sok, kimondottan gyermekeknek szánt gabonapehelyben több a cukor, mint a fánkban - erre a megdöbbentő eredményre jutottak az amerikai fogyasztóvédők. A nemzetközileg ismert pelyhek közül van olyan, amely kalóriatartalmának 60 százalékát a hozzáadott cukor adja - vagyis egészségesebb lenne inkább egy jó krémes süteményt adni a gyereknek reggelire. Van azonban megoldás!

Mit tegyen a szülő, ha egészséges reggelivel akarja útnak indítani a gyermekét? Sarah Krieger amerikai táplálkozási szakértő kilenc jó ötletet javasol arra, mit adjunk a gyereknek, ami egészséges és finom is.

1. Legyen benne elegendő fehérje!

Egyre több vizsgálat bizonyítja be, hogy a tápláló reggelinek köszönhetően jobb lesz a napközbeni szellemi teljesítmény és megakadályozható az elhízás is. Ehhez azonban szükség van elegendő fehérje bevitelére, hiszen ez biztosítja a szükséges energiát. Nagyszerű fehérjeforrás a mogyoróvaj és a teljes kiőrlési lisztből készült muffin.

2. Legyen benne elegendő rost!

Az egészséges reggeliből nem maradhat ki a rost! A kimondottan gyerekek számára készülő gabonapelyhek közül ebben a tekintetben a legjobb a Magyarországon is kapható Cheerios, amely adagonként 3 gramm rostot tartalmaz. A gyerekeknek naponta legalább az éveik számával azonos, plusz öt gramm rostra van szükségük naponta (vagyis egy ötévesnek tíz grammra), míg egy felnőttnek 25-35 grammra, és a gabonapehely ennek nagyszerű forrása.

3. A cukor segíti a rost megemésztését

Jó néhány gabonapehelyben van hozzáadott cukor, és nem biztos, hogy ez egészségtelen. Táplálkozási szakértők szerint ugyanis a hat gramm rost segít feldolgozni a szervezetnek 12 gramm cukrot.

4. Vegyen teljes kiőrlésű gabonából készült pelyheket!

A teljes kiőrlésű gabonából készült pelyhek nem csupán azért egészségesek, mert több rostot tartalmaznak, hanem azért is, mert több bennük a természetes vitamin és ásványi anyag. Ilyen pehely felfedezése azonban némi nyomozói munkát igényel. A natúr zabkása például jobb, mint a feldolgozott, amely ráadásul szinte mindig tartalmaz hozzáadott cukrot is. Jó megoldás, ha a zabdarát mézzel vagy szárított meggyel ízesítjük - ez egészséges és finom is, és mivel édes, a gyerek is szívesen megeszi.5. Ne ragaszkodjon a megszokotthoz!

A maradék pizza vagy spagetti is nagyszerű reggeli. Ha adunk mellé a gyereknek egy darab gyümölcsöt és egy pohár tejet, tökéletesen indul számára a nap.

6. Ne felejtkezzen el a sóról!

A rizspuffancsot nem javasolják a táplálkozási szakértők a gyereknek reggelire - és nem azért, mert sok cukor lenne benne (valójában csak négy gramm van minden adagban), hanem azért, mert a szükségesnél több sót tartalmaz: 135 milligrammot, miközben alig van benne rost. (Puffasztott fehér rizsből készül.) A kimondottan gyermekek számára ajánlott jó néhány más gabonapehely is tartalmazhat akár adagonként 270 milligramm sót is - ez komoly aggodalomra ad okot, hiszen folyamatosan nő a magas vérnyomással diagnosztizált gyerekek száma az Egyesült Államokban.

7. Ízesítőnek használja a cukrozott gabonapelyheket!

Ha a cukrozott gabonapelyhet búzatörekre szórjuk - amiben nincs cukor, viszont tartalmaz 5 gramm rostot - akkor máris kevésbé egészségtelen a reggeli.

8. Figyeljen a trükkökre is - a pelyhek mesterséges cukorpótlót is tartalmazhatnak!

Egyes termékeknél a gyártók a cukrot mesterséges pótszerekkel helyettesítik - figyelmeztet Tara Gudis, az amerikai dietetikusok szövetségének szóvivője. Ezt azonban csak az tudja, aki alaposan elolvassa, mi van a dobozra írva. Ám a túl édes élelmiszer - még akkor is, ha nem cukrot, hanem mesterséges ízesítőket tartalmaz - fogyasztása rossz ötlet; az ember ugyanis könnyen hozzászokik az édeshez, és kevésbé lesz hajlandó sokoldalú, egészséges étrendet követni.

9. Egyetlen nap se hagyjuk ki a reggelit!

A rendszeres reggelizés az egészséges életmód szerves része - különösen a gyerekeknél. Ezt egyre több tanulmány bizonyította be. A gabonapehely azért jó választás, mert ha elég sok benne a rost, akkor a napi szükséglet felét is fedezi. Ráadásul, ha tejjel esszük, akkor hozzájutunk a szükséges fehérjéhez, kalciumhoz és D-vitaminhoz is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×