eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kilencéves kislányt akartak férjhez adni a szülei

Nagy-Britanniában a hatóságok mentettek meg a házasságtól egy kilencéves kislányt, akit szülei férjhez akartak adni. A muszlim családok egyre gyakrabban kényszerítik legfeljebb tinédzserkorú gyermekeiket a házasságra.

A segélyszervezetek kampányt indítottak Nagy-Britanniában, a szigetországban ugyanis egyre gyakoribb, hogy a muzulmán családok már a tízéves gyermekeiket is belekényszerítik egy házasságba.

A jogvédő szervezetek mind az áldozatok, mind a környezetük figyelmét felhívták arra, hogy lehet segítséget kérni ilyen esetekben. Felvilágosító kampányukban rámutatnak arra: az iskoláknak is nagy a felelősségük, hiszen számukra tűnhet fel elsőként, ha egy gyermek eltűnik.

Évente több ezer muzulmán vallású lányt kényszerítenek akaratuk ellenére házasságba a szüleik, közülük sokan még kiskorúak. Nem kevesen vannak azok, akik öngyilkosságba menekülnek.

A segélyszervezetek már egy telefonos vonalat is üzembe állítottak számukra, ahol bejelentést tehetnek az áldozatok vagy a kényszerházasságról értesülők. Az április óta működő telefonszámra heti egy bejelentés érkezik.

A segélyszervezetek elmondták azt is, hogy nemrég egy kilencéves pakisztáni kislányról tudták meg, hogy szülei házasságra kényszerítik. Az eset úgy derült ki, hogy a kislány az iskolában elmesélte a tanárának: szülei erőszakkal férjhez fogják adni.

Mindez nemcsak a lányokat érinti, az esetek 15 százalékban fiúkat kényszerítenek házasságra a családok.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×