Angela Stokes gyerekként nem volt túlsúlyos, ám kamaszkorában pajzsmirigyének rendellenes működése miatt folyamatosan szedte magára a kilókat. Amikor kezébe vehette főiskolai diplomáját, már több mint száz kilót nyomott.
"112 kilós voltam. Nyomorultnak éreztem magam. Csak gyorskaját ettem, egyáltalán nem érdekelt a diétázás. Csak enni akartam" - idézte fel akkori önmagát Angela, akinek szociális életére is kihatott étkezési szokása: nem akart részt venni semmiben, még barátait sem akarta látni. Fizikálisan is megviselte az elhízás: állandóan különböző fertőzésekkel és betegségekkel kellett küzdenie.
Egyik nyáron alkalma nyílt Izlandra látogatni, ahol egyik barátja kezébe nyomott egy könyvet, amelyben a nyers vegán diétáról volt szó. Angela a könyv elolvasása után már másnap áttért a különleges étrendre. Nem evett több húst, vagy bármilyen állati terméket, és a feldolgozott élelmiszereket is száműzte étrendjéből - csak és kizárólag természetes ételt, nyers gyümölcsöt, zöldséget, magokat és csírákat vett magához.
"A közvetlenül a földtől származó élelmiszer a legegyszerűbb és a legtermészetesebb. Ebben nincs semmi titok" - mondta Angela, akinek életét teljesen átformálta a drasztikus étrendváltozás: két év alatt 60 kilót fogyott, és érzelmileg, fizikálisan és szociálisan is óriásit változott élete.
Angela Stokes most 50 kiló, és már négy éve tartja a súlyát. Nyers vegán életmódjáról már több könyvet is írt. Azt tanácsolja azoknak, akik követni akarják étrendjét, hogy először olyan ételekkel kezdjék, mint a barack, a szilva vagy a spenót, és fokozatosan építsék be a nyers élelmiszereket az étrendjükbe.
"Lehet, hogy az illető a végén nem lesz teljesen nyers vegán, de ha étrendjének legalább 50 százaléka friss nyers ételekből áll, akkor már saját ízlése alapján alakíthatja az egyensúlyt" - véli Angela Stokes.
Elvesznek a vitaminok
Az Amerikai Dietetikusok Szövetségének szóvivője azonban azt állítja: tény, hogy több növényalapú ételre van szükségünk, de a nyers vegán diéta veszélyeket is hordoz magában. Andrea Giancoli szerint az, aki egyáltalán nem eszik húst vagy állati terméket, olyan fontos tápanyagokban szenvedhet hiányt, mint a B12 vitamin, vas, cink, vagy az omega-3 zsírsavak.
A szakértő azt javasolja a diétázóknak, hogy forduljanak szakemberhez a kiegyensúlyozott étrend összeállításával kapcsolatban, mielőtt teljesen átállnának a nyers élelmiszerek fogyasztására.
Át kellett írni a Medián közvélemény-kutatási adatait, de van rá magyarázat