eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Veszélyesek az egészségre az energiaitalok?

A legújabb energiaitalok annyi koffeint tartalmaznak, ami már veszélyes lehet az egészségre - figyelmeztetnek tudósok. Némelyik energiaital dobozára rá van írva, hogy gyermekeknek és terhes nőknek nem ajánlják. Norvégiában, Dániában és Uruguayban be vannak tiltva az energiaitalok, és több ország is megfontolja a korlátozást.

Néhány energiaitalban annyi koffein van, mint tíz doboz kólában, míg az egyik legnépszerűbb termék 80 milligrammnyit tartalmaz az anyagból, ez egy csésze erős kávéban található mennyiséggel egyezik meg. Vannak még ennél erősebb italok is: a Spike Shooter 300, a Cocaine nevű pedig 280 milligrammnyi koffeint tartalmaz negyed literben.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói éveken át vizsgálták a koffein egészségre gyakorolt hatását, és megállapításaik szerint a fogyasztók számára pontos információkat kell biztosítani az energiaitalok esetleges kockázatáról.

Nagy-Britanniában mindössze annyit szabályoznak a törvények, ha egy doboz 150 milligrammnál több koffeint tartalmaz, akkor a dobozra rá kell írni, hogy magas koffeintartalom, ám felső határ nincs, és azt sem kell feltüntetni, hogy a túlzott koffeinfogyasztás egészségügyi rizikókat rejt magában.

Ez olyan, mintha alkoholos italt fogyasztanánk, és nem lennénk vele tisztában, hogy az sör vagy whiskey - mondta Roland Griffiths, a kutatás egyik vezetője.

Némelyik energiaital dobozára rá van írva, hogy gyermekeknek és terhes nőknek nem ajánlják. Norvégiában, Dániában és Uruguayban be vannak tiltva az energiaitalok, és több ország is megfontolja a korlátozást.

A túl sok koffein magas vérnyomást, erős szívdobogást okoz, és szívrohamhoz vezethet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×