eur:
385.89
usd:
355.41
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Letartóztatták - pedig a betegsége miatt nem tudott egyenesen járni

Egy háromgyerekes antialkoholista anyát azért zártak börtönbe, mert a rendőrök azt hitték, hogy részegen vezetett, pedig nem az alkohol, hanem a betegsége miatt nem tudta koordinálni mozgását.

Lorraine Parkin ritka betegségben szenved, az úgynevezett Huntington-kórban, ami akaratlan izommozgásokat okoz. Egy angol kisvárosban a rendőrök az alkohol, és nem a kór számlájára írták azt, hogy a nő nem tudott egyenesen járni.

A 37 éves (egyébként antialkoholista) nő éppen egy szupermarketből tartott kocsija felé, amikor egy bolti alkalmazott felhívta a közelben tartózkodó rendőr figyelmét, hogy úgy megy, mintha részeg lenne. Rövid időn belül 10 rendőr vette körbe a megrökönyödött nőt, akitől elvették a kocsikulcsot.

Hiába próbálta megmagyarázni, hogy remegését és koordinálatlan járását nem a részegség, hanem a Huntington-kór okozza, a rendőrök betuszkolták őt a rendőrségi kocsiba, és elszállították az őrsre, ahol bezárták egy cellába.

A rendőrök aztán felhívták a nő orvosát, aki megerősítette a betegségét, és azt, hogy a nála talált tabletták legálisan felírt gyógyszerek. De ez még mindig nem volt elég az őrmesternek, aki közölte a nővel, hogy a rendőrség orvosa szerint nem vezethetne, mert a Huntington-kór súlyos agyi leépülést eredményez - mindezt úgy döntötte el, hogy nem is beszélt a nővel, és nem is látta őt.

Később szabadon engedték a beteg nőt, és nem is emeltek ellene vádat, de így is méltánytalannak tartja az eljárást. Soha nem éreztem ennyire megalázottnak és kicsinek magamat - emlékszik vissza a történetre, amit bevallása szerint nem tud úgy elmesélni családtagjainak és barátainak, hogy ne sírná el magát.

A háromgyerekes anyuka szerint a rendőröket fel kéne készíteni arra, hogyan viszonyuljanak egy hozzá hasonló emberhez, így meg lehetne előzni ezeket a helyzeteket.

Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×