eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Horkolás ellen is jó a zöldtea

A zöldtea egyik összetevője segít megelőzni több légzési nehézséget, a többi mellett az alvás közben fellépő légzészavart vagy a krónikus horkolás káros következményeit - állapították meg amerikai kutatók állatkísérletek alapján.

Az egyszeri átmenti légzéskimaradás még nem veszélyes, hosszú távon azonban súlyos következményei lehetnek. Légzéskimaradást pedig a nagyon erős horkolás is kiválthat.

Mindez növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és közvetve a rossz alvásnak számos következménye lehet, például a munkahatékonyság vcsökkenése, vagy közlekedési baleset okozása.

Az átmeneti légzészavar során a szervezet észleli az oxigénhiányt, azáltal megnő a vérben az adrenalin, megugrik a vérnyomás, felgyorsul a szívverés. Ettől a horkoló egy pillanatra felébred, és egy hangos horkantással ismét levegőt vesz, azaz a légzés ismét beindul.

A légzéskimaradás akár kétperces is lehet, és egy éjszaka alatt akár húszszor is előfordulhat, ilyenkor az alvás már egyáltalán nem pihentető.

A egyesült államokbeli University of Louisville munkatársai patkányok italába tettek olyan antioxidánst, amelyet zöldteából nyertek ki. Kiderült, hogy a készítmény jótékonyan hatott a légzési nehézségekre.

A zöldtea antioxidánsban gazdag, ami jótékonyan hat az oxidatív stressz, azaz az úgynevezett nagyvárosi káros hatások, például a légszennyezettség vagy a dohányzás káros hatásai ellen. A légzéskimaradás szintén oxidatív stresszt vált ki. Mindezt azonban mérsékli az antioxidáns.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×