INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A világ hét új csodája: hét modern épület

Infostart / InfoRádió
Egy amerikai utazási magazin megnevezte a világ hét modern építészeti csodáját. Az épületek szinte kivétel nélkül gazdag országokban találhatók, és a legtöbbjük múzeumoknak ad helyet.

Az iskolások még az ókori világ hét csodájáról tanulnak, miközben az építészeket az egyre meglepőbb és merészebb modernkori építmények tartják lázban. Ilyen az utóbbi néhány évben épült bilbaói Guggenheim Múzeum, a berlini főpályaudvar, vagy a londoni Uborka-épület.

A Condé Nast Traveller utazási magazin most megnevezte napjaink hét építészeti csodáját, amelyek többsége gazdag országokban található. Ezek közé került egy dániai technológiai és tudományos múzeum, a Nordborgban található Cumulus kiállítóterme, amelynek szokatlan tetőszerkezete olyan benyomást kelt, mintha egy felhőből vágták volna ki.

A világ legmagasabb épülete, a dubai Burzs torony is a csodák közé tartozik a Condé Nast szerint, még akkor is, ha még mindig épül. Egyelőre még azt sem tudni, hogy pontosan milyen magas is lesz, de 160 emeletesre tervezték.

Földközelben marad, de azért a többihez hasonlóan látványos a harmadik csoda, a 90 ezer férőhelyes londoni új Wembley stadion is, amelyet a magyarok számára is fontos régi épület, a 6:3 helyszínének lebontása után emeltek. Mi teszi látványossá az új Wembleyt? A több mint 120 méter magas, háromszáz méter hosszú, fölé magasodó ív, amelyet a tető elmozdítására használnak. Ez a stadion lesz a 2012-es olimpia központi helyszíne.

Egy másik kiemelt épület arra példa, hogy milyen drámai módon tudja megváltoztatni egy-egy városrész az arculatát. A sokáig lepukkadt, de most már trendi kelet-manhattani Boweryben található az Új Kortárs Múzeum. Az épület hanyagul egymásra pakolt téglalapokra emlékeztet.

Egy másik amerikai intézmény, a washingtoni Smithsonian Kogod udvara a fölé magasodó fém és üveg rács tetővel. Az egyetlen talán már helytelenül "fejlődő világbeli" építészeti csoda a listán a kínai Csinhuantaóban található Vörös Szalag, ami valójában egy ökparkot átszelő folyópart mentén, 500 méteren át elnyúló pad.

A hetedik építészeti világcsoda pedig a Kristály - egy sok vitát kiváltott kiállítási terület a Torontói Királyi Ontariói Múzeum előtt. Mint a Condé Nast Traveller megjegyezte, a helyi lakosok nincsenek teljesen oda a konstrukció éles szögeiért. Az épületet ugyanaz a Daniel Libeskind tervezte, aki eredetileg a lerombolt New Yorki ikertornyok helyére tervezett Szabadság Tornyot eredetileg megáldotta, és aki zsűritag volt a budapesti kormányzati terveinek elbírálása során.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk