eur:
389.55
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Akar Ön is 100 évig élni?

Olyan krónikus bajokkal is, mint a szívbetegség, vagy a cukorbetegség megérhetjük a századik születésnapunkat - állítják amerikai tudósok. A kutatók szerint a nők jobban alkalmazkodnak a magas kor támasztotta követelményekhez, ám a férfiak átlagosan jobb állapotban vannak.

Amerikai kutatók szerint egyáltalán nem olyan nehéz megérni századik születésnapunkat, még akkor sem, ha egyébként szív- vagy cukorbetegek vagyunk.

A tanulmányhoz a Bostoni Egyetem kutatói századik életévüket betöltött 500 nővel és 200 férfival folytattak telefonos interjúkat és értékelték egészségügyi állapotukat. Úgy találták, hogy az idősek kétharmada elkerülte a korral járó jellegzetes panaszokat.

A többieknél azonban még 85 éves koruk előtt jelentkezett náluk valamely krónikus, életkortól is függő betegség, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szívbetegség. Ennek ellenére többségük csaknem olyan jól volt, mint krónikus betegségektől mentes társaik.

A férfiak átlagosan jobban tartották magukat, mint a nők. Háromnegyedük egyedül fürdött és öltözködött, melyre a nők közül csak minden harmadik volt képes. A kutatók ezt annak tulajdonítják, hogy a férfiaknak egészen kivételes állapotban kell lenniük a 100 év eléréséhez.

A nők ellenben pszichikailag és szociálisan is jobban alkalmazkodnak a krónikus vagy korlátozó életmódot magával hozó betegségekhez - állítja Dellara Terry, az egyik szerző.

Rosa McGee, az egyik 104 éves hölgy, akit elkerültek a krónikus betegségek, az AP hírügynökség munkatársának chicagói otthonában elmondta, hogy nem szed gyógyszert, sohasem ivott és dohányzott. Egészen 2006-ig, amikor elesett, egyedül gondoskodott magáról.

A hölgy jó egészségi állapotát elsősorban Istenben való hitének tulajdonítja, de sok figyelmet és gondoskodást kap háziorvosától és a rendszeresen háziápolásra érkező nővértől is. Rosa McGee nem említette, de hosszú életét szüleitől örökölt génjeinek is köszönheti, hiszen anyai nagyszülei 100 illetve 107 évig éltek.

Egy másik nagy tanulmány a hetvenes éveikben lévő férfiakat vizsgálta és azt találta, hogy azok, akik elkerülték a dohányzást, elhízást, inaktivitást, magas vérnyomást és cukorbetegséget, sokkal nagyobb eséllyel várhatták akár a kilencvenes éveiket is. E csoport tagjainak 54 százalékos esélyük mutatkozott arra, hogy megérjék a kilencven éves kort.

Minden egyes kockázati tényezővel romlott ez az esély. Azoknak, akiknek mind az öt együtt volt, csupán négy százaléknyi esélyük maradt arra, hogy kilencvenes éveikbe lépjenek - állapította meg a Harvard Egyetem kutatócsoportja.

Ez utóbbi tanulmány 2357 férfit követett nyomon haláláig, mintegy 25 éven át. A férfiak negyven százaléka érte meg a kilencvenet. A túlélők 24 százalékánál az öt kockázati tényező egyike sem volt jelen.

Mindez arra utal, hogy a genetika és a szerencse mellett az életmód és a megfelelő orvosi kezelés is fontos a hosszú élet elérésében.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×