eur:
389.17
usd:
361.99
bux:
68675.43
2024. május 8. szerda Mihály

A "zsíros náci lagzi" miatt került bajba a BBC

Ismét nehéz helyzetbe hozta magát a brit közszolgálati televízió, miután nem teljesen a valóságnak megfelelően ábrázolta egy olyan csoport rendezvényét, amelynek tagjai második világháborús egyenruhákban elevenítik fel a hatvan évvel ezelőtti kort.

Meglehetősen szokatlan esküvő volt: a vőlegény egy, a negyvenes évekbeli Bajorországot idéző ruhában jelent meg, míg a menyasszony a második világháborús német hadsereg ápolónőjének egyenruháját viselte.

A vendégek szintén a náci Németország tábornokainak és tisztjeinek ruhájában pompázták, a hangulati aláfestést pedig a kor német himnusza, a Deutschland Über Alles szolgáltatta a júliusi kenti eseményen.

Legalábbis ezt látták a BBC 1-es csatornájának nézői, amikor augusztusban megtekintették a "Hétvégi nácik" című műsort, amelynek riportere, John Sweeney "zsíros náci lagzinak" titulálta az esküvőt.

A héten azonban a nézők félrevezetésével vádolták meg a közszolgálati televíziót, a vőlegény pedig azt állítja, hogy a BBC alaptalanul náci szimpatizánsnak ábrázolta.

A valóság ugyanis az, hogy Nick Beardshaw egy második világháborús újrajátszó csoport tagja, és kijelentette: az esküvőn nem a régi német himnusz szólt - azt a műsorszám készítői játszották be a képsorok alá - hanem éppenséggel az amerikai csapatok egyik kedvenc indulója, az I'll Be With You In Apple Blossom Time.

A férj azért is mérges, mert csak a náci egyenruhában lévő vendégeket mutatták, kihagyva a korhű brit és amerikai uniformisban feszítőket.

Fesztiválvendégek

A felvételek készítésekor egy második világháborús újrajátszófesztivál zajlott Kentben, ennek köszönhető, hogy szép számban jelentek meg "nácik" az esküvőn.

Nick Beardshaw - aki egy újrajátszó rendezvényen ismerte meg német feleségét két évvel ezelőtt - szerint a BBC megsértette a személyiségi jogait is, mert amikor megtudta, milyen adáshoz készülnek a felvételek, megtiltotta azok használatát - hiába.

A közszolgálati televízió azzal védekezik, hogy a műsorban világossá tették: az újrajátszók nagy többsége nem szimpatizál a náci ideológiával.

A mostani vita mindössze két hónappal azután robbant ki, hogy a BBC-nek bocsánatot kellett kérnie II. Erzsébet királynőtől, mivel egy műsor szerkesztői úgy vágták össze a jeleneteket, hogy a nézők azt hitték: az uralkodó indulatosan viselkedett egy fotóssal, majd feldúltan távozott.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×