eur:
388.67
usd:
361.88
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Pszichológus helyett paphoz küldik a betegeket

Az amerikai orvosok között a pszichológusok a legkevésbé vallásosak. Az országos felmérésből az is kiderült, hogy a hívő háziorvosok inkább paphoz küldik a betegeket, mint pszichológushoz vagy pszichiáterhez.

Az országos felmérés eredményét a Psychiatric Services című amerikai szaklap szeptemberi számában publikálták a Chicagói Egyetem kutatói.

A pszichológusok ateizmusát a beszámoló szerzője, Farr Curlin történelmi okokkal és a pszichoanalízis úttörőinek, például Siegmund Freudnak a vallásellenes nézeteivel magyarázza. Szerinte ezek az okok vezetik a hívő medikusokat arra, hogy más szakterületet válasszanak maguknak.

A kutatók 1144 belgyógyászt kérdeztek ki - közülük száz volt a pszichológus. A belgyógyászok 61 százaléka vallotta magát protestánsnak vagy katolikusnak - a pszichológusoknak azonban csak a 37 százaléka mondta, hogy a két nagy egyház valamelyikének a tagja. A zsidó felekezethez a tartozónak a pszichiáterek közel harmada - 30 százaléka - mondta magát, szemben a belgyógyászok 13 százalékával.

A pszichiátereknek 17, a belgyógyászoknak csak a tíz százaléka mondta magáról azt, hogy semmilyen vallást sem követ.

A résztvevőknek feltették azt a hipotetikus kérdést is, hogy kihez küldenék mentális problémákkal küzdő betegüket: pszichiáterhez, illetve pszichológushoz, vagy paphoz. Az első megoldást a belgyógyászok fele, a másodikat a negyede választotta.

Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×