eur:
392.68
usd:
367.56
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Fiúgyermeket akar? Gazdagodjon meg, és szerezzen diplomát!

A gazdag, férjezett és magasan képzett nők nagyobb valószínűséggel szülnek fiúgyermeket, míg a beteges és szegény asszonyok inkább lányoknak adnak életet - erre a meglepő eredményre jutottak amerikai kutatók.

A Columbia Egyetem kutatói ötvenmillió amerikait tanulmányoztak. Ennek eredményeként jutottak arra a következtetésre, hogy a "jó feltételekkel rendelkező" nőknek - akik férjnél vannak, jól képzettek és fiatalok - több fiúgyermekük van, mint a "rossz körülmények" között élők.

Az ok egyszerű: a nők keményebbek, mint a férfiak. A forradalmian új elmélet szerint tehát a szegény közösségekben ezért több nőre van szükség ahhoz, hogy a családfa biztosan fennmaradjon, mert a férfiak fiatalon halnak.

Az elmélet megmagyarázza azt is, hogy az Egyesült Államok afroamerikai közösségében - amelynek az egészségi és gazdasági állapota sokkal rosszabb a fehérekénél - miért születik több lány; 1000 fiúra 1007.

A kutatás eredménye különösen rossz hír a világ két legnépesebb állama: Kína és India számára. Mindkét országban értékesebbnek tartják a fiúgyermeket, és általánosan elterjedt a célzott abortusz; a lánymagzatokat vetetik el. Ennek azonban - mint most kiderült - semmi értelme: a szegények között mindig magasabb lesz a lánygyermekek aránya.

Állatokra is igaz

Az elmélet egyébként nem csak az emberre igaz, hanem egy sor fajra és fajtára: rovarokra, madarakra, disznókra, birkákra, kutyákra, nyércekre és rőtvadakra.

"Egy középiskolai végzettséggel rendelkező nő 0,6 százalékkal nagyobb eséllyel szül fiút, mint az, akinek nincs érettségije. A fiúknál a csecsemőhalandóság magasabb, ha az anya nincs férjnél és fiatal" - figyelmeztetett a kutatás egyik vezetője, Lena Englund.

Kutatásuk eredménye megerősíti azt a három évtizedes elméletet, amelyet még Robert Trivers biológus és Dan Willard matematikus dolgozott ki. Õk röviden abban foglalták össze az élet lényegét, hogy annyi utódot kell nemzeni, amennyit csak lehet - s ilyen módon a lehető legtöbb gént átörökíteni a jövendő nemzedékekre.

Igazolja a régi elméletet

Az elmélet értelmében az erős és egészséges asszonyok fiúkat szülnek - így biztosítják, hogy génjeik és a családfa fennmaradjon. Az anyákhoz hasonlóan ugyanis a fiúk is erősek és egészségesek lesznek.

A beteges és szegény anyáknak azonban a fiaik is azok - akik így nagy valószínűséggel fiatalabban halnak meg, mint a közösség velük egykorú női tagjai; esetleg még az előtt, hogy utódokat nemzhetnének.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×