eur:
393.48
usd:
364.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Kiderült a titok: Hitler titokban rajongott a zsidó zenészekért

A németeknek megtiltotta, hogy hallgassák, ő maga azonban rajongott az orosz és a zsidó zeneszerzők és zenészek munkáiért - derült ki Adolf Hitler magán lemezgyűjteményéből.

Az egykori náci vezér közel száz gramofonlemezből álló gyűjteményét egy Moszkva közeli dácsán - nyaralóban - találta meg még 1945 májusában a szovjet hírszerzés zsidó származású tisztje. Lev Bezimenszkij a gyűjteményt magával vitte Moszkvába, a hírt azonban titokban tartotta, mert attól félt, hogy fosztogatónak nevezik majd.

Bezimenszkij később történész lett, és a múlt hónapban, 86 éves korában halt meg. Egykori felfedezéséről most a lánya számolt be a Spiegelnek.

A gyűjtemény egy részéről bárki megmondta volna, hogy Hitler kedvence, a legtöbb lemezen ugyanis Richard Wagner, Ludwig van Beethoven és Anton Bruckner szerzeményei hallhatóak.

Nagy meglepetés viszont, hogy megtalálható a gyűjteményben Csajkovszkij egyik hegedű concertója, amelyet Bronislaw Huberman adott elő; a zsidó származású lengyel művész 1937-ben hagyta el Bécset, a nácik pedig nyilvánosan a Harmadik Birodalom ellenségének nyilvánították.

Hitler hivatalosan "semmit érőnek" és megsemmisítőnek minősítette a zsidó zenét - akárcsak magukat a zsidókat. A Mein Kampfban azt írta, hogy zsidó művészet "soha nem létezett".

A történész lánya, Alekszandra Bezimenszkaja elámult, amikor megtudta, hogy a náci vezér titokban zsidó és orosz zenészek és zeneszerzők lemezeit hallgatta. "Ez az áldozatok megcsúfolása. Szlávok és zsidók milliói haltak meg a náci ideológia miatt" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×