eur:
390.69
usd:
364.12
bux:
68366.69
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szigorítják a külföldiek számára a szervátültetést

Szigorítják a külföldiek számára a szervátültetést Kínában; ezentúl a pácienseknek hivatalos engedéllyel kell rendelkezniük ahhoz, hogy végrehajthassák rajtuk az operációt.

A kínai egészségügy-minisztérium figyelmeztette a kórházakat, hogy ne bátorítsák az orvosi turizmust azzal, hogy külföldi pácienseket fogadnak szervátültetésre. Az új rendelkezés értelmében a tartományi, illetve központi egészségügyi hatóságoknak előzetesen engedélyezniük kell az ilyen műtéteket.

Kínában évente kétmillió ember szorulna szervátültetésre, de mindössze húszezer műtétet hajtanak végre, annyira kevés az átültetésre alkalmas szerv. A helyi sajtó szerint ezek jelentős részét is inkább külföldiek kapják, akik képesek hatalmas összegeket fizetni az anyagi gondokkal küszködő kórházaknak.

Ezentúl a kínaiak elsőbbséget élveznek a szervátültetéseknél - figyelmeztetett az egészségügyi tárca. A kedvezményezettek közé tartoznak a hongkongiak, a makaóiak és a tajvaniak is, olvasható a minisztérium honlapján közzétett rendeletben.

A rendelkezést megszegő orvosokat, illetve kórházakat megbüntetik, és elveszíthetik a szervátültetés végzésének jogát is.

Kínában az idén már több rendelkezést is hoztak a joghézagok betömésére. Korábban többször azzal vádolták az országot, hogy eladja a bűncselekményekért kivégzettek szerveit. Márciusban egy magas rangú bíró azt állította, hogy csak "nagyon kivételes" esetekben használják fel a kivégzettek szerveit, és ilyenkor is minden esetben kérik a hozzátartozók beleegyezését.

Július elseje óta tilos az emberi szervek kereskedelme Kínában. A kórházaknak ezentúl írásos beleegyezést kell kapniuk a donoroktól, és csökkentették azoknak a kórházaknak a számát, ahol végezhetnek szervátültetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×