eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Védelem helyett ártanak a keskeny napszemüvegek

Júliustól lesz UV-riasztás Magyarországon is, az Országos Meteorológiai Szolgálat és az ÁNTSZ közli majd a káros napsugárzás mértékét. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese az InfoRádióban beszélt a védekezési lehetőségekről is.

Páldy Anna közölte: a napsugárzás komponensei közül az UV-B ártalmas az emberi szervezetre. Ez okozza a leégést, annak nyomán pedig a hámlást, esetleg a felhólyagosodást. Ennél sokkal súlyosabbak a leégés után esetleg évekkel, évtizedekkel jelentkező festékes vagy nem festékes bőrdaganatok.

A főorvos kiemelte, hogy a napsugárzás a szemre is hat, a legenyhébb eset a kötőhártya-gyulladás, a legsúlyosabb elváltozás pedig a szemlencse homályosodása, vagyis a szürkehályog.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese védekezési tanácsként elmondta: elég vastagon kell a bőrre kenni a napvédő krémet, és napközben újra és újra be kell kenni, mert az izzadás és a fürdés lemossa a készítményt a bőrről.

Érdemes széles karimájú kalapot viselni, mert az a szemet is védi a sugárzás ellen, akárcsak a napszemüvegek, de utóbbiak csak akkor, ha kellően szélesek, és eltakarják a szemrést. A jelenleg nagyon divatos keskeny napszemüvegek inkább ártalmasak - hangsúlyozta a szakember.

Az UV-riasztásról Páldy Anna kijelentette: jelenleg az UV-sugárzás aznapi és a következő napi értéke megtalálható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. Az OMSZ és az ÁNTSZ Országos Környezetegészségügyi Intézete az UV-riasztás tudományos alapjának kidolgozásán munkálkodik, hogy a rendszer a következő hónaptól beindulhasson.

Az UV-riasztás mindkét szervezet honlapján elérhető lesz, és a médiumokat is tájékoztatják majd - fűzte hozzá a főorvos.

Hanganyag: Rezsek Gyõzõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×