eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Orvosi bizonyíték van rá: ártalmas a délutáni alvás

A délutáni alvás egészségtelen a kisgyerekek számára - erre a meglepő felfedezésre jutottak amerikai kutatók. A délutáni szundikálás miatt ugyanis a kicsik nem alszanak jól éjszaka, s ez rossz hatással van szellemi teljesítményükre.

A szülőknek ugyan jól esik, hogy pihenhetnek egy kicsit, míg a gyerek délután alszik, de ezzel ártanak a csemetéjüknek - állítják a Floridai Egyetem kutatói, akik 27 óvódás teljesítményét hasonlították össze.

A kicsiknek olyan rejtvényeket adtak fel, amelyeknek a megoldásához tervezési és szervezési képességek szükségesek. Azok a gyerekek, akik tovább alszanak délutánonként, kevesebb feladatot tudtak sikeresen megoldani. Minél később feküdtek le este, a teljesítményük annál rosszabb lett - számoltak be az eredményről a New Scientist című szakfolyóiratban.

A floridaiakéhoz hasonló eredményekről számoltak be más kutatócsoportok is az alvás hatásaival foglalkozó minneapolisi konferencián.

A Dél-Mississippi Egyetem munkatársai 738 szülőt faggattak ki 2-12 éves gyermekeik alvási szokásairól. A hosszú délutáni alvás után a gyerekek este átlagosan 39 perccel később fekszenek le, mint a többiek, és később kelnek fel hétvégén. Nehezen tudnak esténként elaludni, rosszul alszanak és nehezen kelnek fel reggel.

A kutatást vezető John Harsh a jelenséget a "mi volt előbb: a tojás vagy a tyúk" problémához hasonlította. "Lehet, hogy a kicsik azért alszanak kevesebbet éjszaka, mert aludtak délután. De az is lehet, hogy fordítva van" - jegyezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×