eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megmentették a pisai ferde tornyot, augusztustól Ön is megnézheti!

Már nem annyira ferde a pisai ferde torony, miután az építmény megmentésére indított, mintegy 30 millió eurós (7,5 milliárd forint) munkálatok szerdán sikeresen befejeződtek. Az összeomlás szélén lévő tornyot 45 centiméterrel egyenesítették ki, visszatérítve abba az állapotba, amelyben 1838-ban volt.

A munkálatokat felügyelő 14 fős bizottság egyetlen brit tagja, John Burland professzor elmondta: a számításaiknál egy kicsit jobban sikerült kiegyenesíteni a tornyot, de ez is az épület hasznára válik.

A torony még jelenleg is mozog egy kicsit a függőleges pozíció felé, de hamarosan stabilizálódik - tette hozzá az Imperial College London talajmechanikai szakértője.

Az építmény szinte azóta dőlt folyamatosan, hogy 1173-ban építeni kezdték. Benito Mussolini olasz fasiszta diktátor azt akarta, hogy tegyék teljesen egyenessé, ám a talajba öntött beton csak rontott a helyzeten.

Baleset Paviában

A második világháborúban a németek megfigyelőállásnak használták az épületet. A háború után sokáig nem történt semmit, és talán máig sem cselekedtek volna, ha egy paviai torony nem dől össze 1989-ben, megölve négy embert. Az az épület ugyanolyan technikával és talajra épült, mint a pisai.

Utóbbit 1990-ben lezárták a látogatók előtt, de a bürokratikus akadályok miatt csak kilenc évvel később kezdődhettek el a munkálatok. A torony ekkorra mintegy 5 méterrel tért el a függőleges helyzettől, ráadásul a sok évszázados igénybevétel is meggyengítette.

Már csak néhány évtizede lett volna

A projekt részeként 70 tonna földet távolítottak el a torony északi oldalánál, így arrafelé kezdett dőlni az építmény, a függőleges irányhoz közelítve. Még ezelőtt acélkábelekkel és 600 tonna ólomnehezékkel rögzítették a tornyot.

Az ólomsúlyokat azonban olyan rondának tartotta a közvélemény, hogy a munka felénél eltávolították azokat. Az eredmény: egyetlen éjszaka annyit dőlt az épület, mint korábban egy egész évben, így az ólom nagyon gyorsan visszakerült az eredeti helyére.

"Voltak pillanatok, mikor közelinek éreztem a kudarcot"


"Mérnökként biztos voltam benne, hogy teljesítjük a célokat, de voltak pillanatok, amikor nagyon közelinek éreztem a kudarcot" - emlékezett vissza Burland professzor.

A helyreállítást vezető bizottság vezetője, Salvatore Settis szerint a beavatkozás nélkül a torony 2030 és 2040 között összeomlott volna.

A pisai ferde torony a pisai katedrális harangtornya, a Campo dei Miracolin (csodák tere) áll, eredeti tömege mintegy 14.500 tonna, amelyet most egy kissé csökkentettek. Tavaly 2,5 millió turista kereste fel a katedrálist, de a térre csak kis csoportokban mehettek be.

Augusztus végére a tornyot kivilágítják és este 11-ig nyitva áll majd a turisták előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×