eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Betiltanák az utcai alkoholfogyasztást

Az utcai alkoholfogyasztás betiltását követelik az orvosok Nagy-Britanniában, ahol vészesen nő a mértéktelenül ivók száma.

Naponta 14, 16 évesnél fiatalabb gyerek kerül kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt Nagy-Britanniában. 2005-2006-ban összesen 5300 gyereket kezeltek emiatt - harminc százalékkal többet, mint tíz évvel korábban.

A felnőttek között 1995-96 óta a duplájára nőtt azok száma, akik kórházba kerültek mértéktelen italozás miatt.

A brit orvosok szövetségének elnöke, a májspecialista Ian Gilmore "riasztónak" minősítette a most nyilvánosságra került statisztikát. "Folyamatosan nő a szív- és rákbetegek száma is, de az alkohol páratlanul nagy károkat okoz" - figyelmeztetett.

A kiskorú alkoholfogyasztók háromnegyede mentális, illetve viselkedési zavarral, akut részegséggel, illetve elvonókúra miatt kerül kórházba.

A sokkoló statisztikák miatt döntöttek úgy a brit orvosok, hogy felszólítják a kormányt: tiltsa be az utcai alkoholfogyasztást, és csökkentsék az autóvezetők számára megengedett alkoholszintet.
Az Egészségügyi és Társadalombiztosítási Központ adatai ráadásul azt nem is tartalmazzák, hogy hány közlekedési balesetet okoznak az ittas vezetők. Nagy-Britanniában 100 ml vérben jelenleg 80 mg lehet az alkohol szintje, az orvosok ezt szeretnék 50 mg-ra csökkenteni.

Az alkoholizmus terjedésének egyik fő okát abban látják, hogy az italok ma sokkal könnyebben beszerezhetőek, mint korábban. Ezért javasolja például Norman Lamb liberális demokrata képviselő, hogy a hatóságok lépjenek fel keményebben azok ellen, akik fiatalkorúaknak adnak el alkoholt.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×