eur:
389.78
usd:
365.12
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Véres bosszút álltak a megalázott parasztok

A külső szemlélő számára a közép-franciaországi Lussaud nyugodt falucskának tűnik, a jelek szerint azonban nem szerencsés világgá kürtölni a település titkait: csütörtökön kezdődött öt helyi lakó pere, akik kis híján meglincselték Pierre Jourde írót és családját. A művész nagyrészt Lussaud mindennapjaiból merített egyik könyve megírásakor.

A Pays Perdu (szó szerinti fordításban elveszett föld) című regény Lassaud közösségi életének erős, helyenként komikus ábrázolása.

Habár a képzeletnek is jelentős szerepe van, a vérfertőzésről, eltitkolt szerelmekről és tragikus balesetekről szóló történeteknek mindig valós alapjuk van.

A sztori fókuszában egy fiatal lány temetése áll, amelyen a falu mind a 25 lakója megjelenik; birkapásztorok, félnótások és durva parasztok, ahogy az író fogalmaz.

Habár Pierre Jourde megváltoztatta a neveket, egy ilyen kis településen mindenki könnyen magára ismerhet.

A legkényesebb történet két szomszédé, akik viszonyt folytattak, amely titokban maradt a szeretők gyermekei előtt, egészen a regény megjelenéséig. Ráadásul a gyerekek később összeházasodtak.

Bosszú

A könyv 2003-ban jelent meg, Lussaud lakói a következő évben értesültek róla. Pierre Jourde családja a faluból származik, így értesült a felháborodásról, és levélben kért elnézést.

A településre csak 2005-ben merészkedett vissza, ekkor azonban két férfi és három nő rátámadt, meg akarták verni és kövekkel dobálták meg őt és a családját. A csecsemő megsérült, a másik két gyerek pánikba esett, a család épphogy csak el tudott menekülni.

Az ügyész felfüggesztett büntetést kért a támadókra, ítéletet várhatóan július 5-én hirdetnek ki. A vádlottak ügyvédje szerint ugyanakkor az író kihasználta és megalázta a falusiakat.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×