eur:
391.13
usd:
366.57
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Már 11 halottat követelt a kánikula Romániában

Orvosi jelentések szerint már tizenegy emberéletet követelt az utóbbi napok rekordot döntő kánikulája, és az előrejelzések szerint az ország számos területén veszélybe került a víz- és áramellátás.

Eugen Nicolaescu egészségügyi miniszter a lakosság megóvása érdekében a készenlétben lévő mentősök számának növelésére, az egészségügyi személyzet munkaidejének meghosszabbítására utasította a megyei közegészségügyi igazgatóságokat.

A tárcavezető "melegen ajánlotta", hogy a polgármesteri hivatalok biztosítsanak ásványvizet a lakosságnak ezekben a napokban, amikor a csaknem negyven Celsius-fokos hőmérséklet jóval meghaladja az ebben az időszakban megszokott átlagértéket.

Az ország számos településén tucatnyian lettek rosszul szerdán az elviselhetetlen hőség miatt, Bukarestben pedig közel ezren hívták a mentőket emiatt.

Az ország déli, délkeleti és délnyugati megyéit gyakorlatilag katasztrófa sújtotta körzetnek nyilvánították. Vrancea megyében már korlátozták a vízhasználatot, Gorjban 215 szökőkút száradt ki, Doljban és Bukarestben rendkívül magas azoknak a száma, akik a nagy meleg miatt lettek rosszul. A legtöbb halálesetet a fővárosból jelentették.

Heves viharok

Németországban és Svájcban a heves viharok okoztak károkat csütörtökön reggel. A frankfurti repülőtéren 23 felszállást és öt leszállást törölni kellett.

A svájci Schwyz kantonban szerdán késő este tört ki olyan vihar, amilyet évtizedek óta nem tapasztaltak. Mintegy ötszáz káreset történt, egy személy súlyosan megsérült.

Németország déli részén lakóházakba, istállókba csapott villám. Hessenben és Baden-Württembergben sok pincét elöntött a víz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×