eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Beszél-e majd teli szájjal az elnök a királynő előtt?

Az amerikai elnök a hírek szerint retteg az angol királynő tiszteletére adott hétfő esti vacsorától, ahol a lazaságáról híres George Bushnak frakkba kell bújnia, és fehér nyakkendőt kell kötnie.

Az elnök nem vállalta rögtön a megmérettetést, a first ladynek kellett rábeszélnie arra, hogy tartsa meg a külsőségeket, vagyis öltsön frakkot és kössön fehér nyakkendőt.

Az angol királynő, II. Erzsébet és férje, Edinburgh hercege tiszteletére adott vacsorán a lapok szerint az elnöknek nem lesz könnyű dolga, hiszen híres arról, hogy utálja a viselkedési kötöttségeket.

Gyakran beszél teli szájjal, és előfordult, hogy egy ENSZ-vacsorán üvegből itta az ásványvizet ahelyett, hogy pohárba töltötte volna, de adott már rögtönzött masszázst Angela Merkelnek, a német kancellárnak is.

A királyi etikett persze az ilyesmit a legszigorúbban tiltja. A viselkedési szabályok gyűjteményét - amely többek között azt is megszabja, hogy meg kell szakítani az evést, ha a királynő épp a szájához emeli a falatot - ezért mindenki megkapta, aki csak a királynő közelébe kerül.

"Azt hiszem, Bush elnök retteg a vacsorától, de ne is firtassuk ezt tovább" - mondta Amy Zantzinger, a Fehér Ház munkatársa.

Az eseményt rendkívüli előkészületek előzik meg: a Fehér Ház ablakait különleges módszerrel tisztították meg, és hét virágkötő-mester készíti azokat a csokrokat, amelyek az elnöki rezidencia szobáit díszítik majd. A falakat a korábbi királynői vizitekről készült fotók borítják.

Az ötfogásos vacsorát már két héttel ezelőtt végigkóstolta a Bush házaspár: a különleges ételeket arannyal ékesített porcelántálakon szolgálják majd fel.

II. Erzsébet utoljára 1991-ben látogatott az Egyesült Államokba, az amerikaiakat azonban most is nagyon izgatja az érkezése, és főleg az, hogy mit visel: a Washington Post című amerikai napilap olvasói leveleket közlő rovatában például heves vita alakult ki a kalapjai körül.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×