eur:
392.69
usd:
366.2
bux:
66815.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Függőséget okoz, de meghosszabbítja az életet

Függőséget okozhat, elhízáshoz vezethet, mégis egészséges - mondta a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke a csokoládéról. Bár idős korban a finomságnak számos jótékony hatása van, Halmy László szerint a gyermekkori csokifogyasztást mégis érdemes visszafogni.

Számos kedvelt csokoládétermék gyártója, a Masterfoods nemrég bejelentette, hogy nem reklámozza többé tizenkét éven aluli gyermekeknek a termékeit, mert egyre inkább úgy tűnik, hogy kapcsolat van az ilyen hirdetések és a gyermekek korai elhízása között.

Aki szerint a csoki jó...

Van, aki szerint a döntés hasznos lehet, van, aki azonban nem ért egyet mindezzel. A Semmelweis Egyetem II-es számú Gyermekklinikájának főorvosa szerint a sós és a zsíros ételek kártékonyabbak a gyermekek számára, mint a csoki.

Szamosi Tamás az InfoRádióban azt mondta: a gyermekeknek csupán egyharmada hízik el azért, mert helytelenül táplálkozik, az esetek nagy részében a mozgás hiánya okozza a túlsúlyt.

...és aki szerint nem

A Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke azonban azt mondta: a rossz étkezési szokások a korai gyermekkorban alakulnak ki, ezért Halmy László szerint jó döntés a csokireklámok beszüntetése a tizenkét éven aluli korosztálynál.

Elmondta azt is, hogy a csoki a kakaóvajtartalma miatt jelentősen hozzájárulhat az elhízáshoz, különösen a függők esetében. Hozzátette: ha valaki sok csokit eszik, akkor az agya szerotonint vagy más olyan anyagot termel, amelyek jó hangulatot, sőt eufóriát is okozhatnak.

Akinek pedig így a csoki válik a kedvenc ételévé, az olyankor is eszi, amikor nem éhes, így több energiát visz be a szervezetébe, mint amennyire szüksége van.

Tegyünk különbséget!

Elmondta azonban, hogy különbséget kell tenni a fehér csokoládé vagy más ízesített nyalánkságok és a fekete csokoládé között. Ez utóbbinak ugyanis egyértelműen bizonyított előnyökkel rendelkezik. Meghosszabbítja az életet, a vérlemezkék befolyásolása révén csökkenti a vér alvadását, és csökkenti a koleszterinszintet is. Kedvező hatással van az ér falára is.

Hollandiában egy nagy létszámú csoporton bizonyították, hogy ha idős emberek sok feketecsokit esznek, akkor megelőzhető az infarktus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×