eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

A madarak nem értik a meleget

A madarakat is megzavarta a rendkívül meleg januári időjárás.

Halmos Gergely, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója az InfoRádiónak elmondta: most még csak azt tapasztalják, hogy sok költöző madár nem indult útnak, de hosszú távon néhány faj kihalásával, másoknak pedig az elterjedésével kell számolni.

A költöző madarak egyre hosszabb időt töltenek Magyarországon, illetve azoknak, amelyeknek csak egy része vándorol el télen - például a vörösbegy vagy a feketerigó - egyre nagyobb része marad a Kárpát-medencében télen is.

A felmelegedés azonban a legnagyobb problémát a Magyarországon költő madarak telelőterületén, azaz Afrikában okozza. Ha ugyanis ott szárazság van, kevesebb táplálékot találnak, és kevesebb példány tér vissza Európába.

Füstifecske, nádi poszáta és gólya már kevesebb van az országban, mint néhány évvel ezelőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×