eur:
394.58
usd:
358.21
bux:
71644.35
2024. augusztus 14. szerda Marcell
Close-up Of Male Judge In Front Of Mallet Holding Documents
Nyitókép: AndreyPopov/Getty Images

Nincs megállás: 30-nál több orvos a gyanúsítottak között, itt a vádemelés

Miközben egyre szélesedik az ortopédcipős költségvetési csalási ügyekben a gyanúsítottak száma. Két nyomozás már befejeződött, az egyikben most vádemelés történt.

A Pécsi Járási Ügyészség költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat az ortopédcipők utáni ártámogatás jogosulatlan visszaigénylésével a költségvetést megkárosító férfiak ellen.

Az egyik vádlott egy gyógyászati termékeket forgalmazó gazdasági társaság ügyvezetője, a másik pedig ortopédszakorvos, aki a gazdasági társaságnál is végzett vényfelírást.

A gazdasági társaság engedéllyel rendelkezett ortopédcipők gyártására, amihez a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő ártámogatást nyújtott. Az ortopédcipőket vényekre gyártották, amelyeket szakorvosi vizsgálat alapján állítottak ki.

A vádlottak

azért, hogy minél magasabb összegű ártámogatáshoz jussanak hozzá,

elhatározták, hogy olyan személyeknek fogják a gyógyászati segédeszközöket felírni és legyártani, akik arra nem jogosultak, illetve a jogosultaknak nem az előírt módon történik majd a gyógyászati segédeszköz legyártása. A felírások számának növelését szolgálta, hogy a betegektől nem kérték el az előírt önrészt sem. Az orvos vádlott fiktív adatokat tartalmazó kezelőlapokat, vényeket állított ki, a cipőket olyan személyek számára is felírta, akiknek egészségi állapota nem indokolta a cipő használatát. Az akár indokoltan, akár indokolatlanul felírt, majd legyártott ortopédcipők pedig nem tartalmazták az előírt korrekciót, ezért az ártámogatást nem lehetett volna igénybe venni.

Az ügyvezető vádlott 2021 március és 2023 február között úgy igényelte vissza az ártámogatást, hogy a vényen szereplő személyek egészségi állapota nem indokolta a gyógyászati segédeszköz felírását, illetve azt nem az előírásoknak megfelelően készítették el. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a támogatási összeget a vények alapján kiutalta a gazdasági társaságnak.

  • Az ügyvezető vádlott a valótlan okiratok felhasználásával, az alapkezelő megtévesztésével a költségvetésnek 21 939 442 forint vagyoni hátrányt okozott.
  • Ehhez a másik vádlott a vények és valótlan tartalmú kezelőlapok kiállításával, az indokolatlan cipőfelírással 16 280 576 forint erejéig szándékosan segítséget nyújtott.

A cselekmény jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettének és hamis magánokirat felhasználása vétségének megállapítására alkalmas. A költségvetési csalás minősített esetének büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakat szabadságvesztésre és pénzbüntetésre ítélje és tiltsa el őket foglalkozásuk gyakorlásától.

Számos hasonló ügy van országszerte. A rendőrség augusztus eleji adatai szerint

a teljes cipős ügycsoportban jelenleg 77 gyanúsított szerepelt:

30 orvos, 21 cégvezető, 14 alkalmazott, 6 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

Fábián László: szeretném, ha sokszínű csapattal jutnánk ki Los Angelesbe, 20-25 sportágban

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, olimpiai bajnok öttusázó értékelte a magyar csapatnak a vasárnap véget ért nyári olimpián mutatott teljesítményét az InfoRádió Aréna című műsorában. Fábián László elárulta, hogyan fogadta Gulyás Michelle győzelmét, beszélt arról, hogy a tokiói szereplés szinte pontos megismétlése jelent-e fejlődést, és kifejtette a véleményét Milák Kristófról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Ég a talaj Donald Trump lába alatt, nagy bajba sodorta Elon Musk

Egy demokrata párti politikai akcióbizottság, az End Citizens United panaszt nyújtott be a Szövetségi Választási Bizottsághoz (FEC) Donald Trump volt elnök, kampányának pénztárosa, Bradley T. Crate és Elon Musk X (korábban Twitter) ellen. A panasz azt állítja, hogy Trump nemrég készült kétórás élő interjúja Muskkal az X által finanszírozott virtuális kampányrendezvénynek minősül, ami sérti a szövetségi törvényt – számolt be a Newsweek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×