eur:
394.85
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Pixabay

Belesétált a csapdába a korrupt kormánytisztviselő

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közlése szerint korrupciós bűncselekményt leplezett le a Nemzeti Védelmi Szolgálat: kormánytisztviselő bukott meg a megbízhatósági vizsgálaton.

Azt írták, a nyomozó ügyészség indítványozta a gyanúsított letartóztatását, a bíróság azonban elegendőnek látta az enyhébb kényszerintézkedés, a bűnügyi felügyelet elrendelését. A végzés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat - ügyészi jóváhagyás után - megbízhatósági vizsgálatot hajtott végre egy észak-magyarországi kormányhivatal kormánytisztviselőjével szemben: fiktív tartalmú iratokat felhasználva közigazgatási bírság kiszabását eredményező eljárást indított.

A gyanú szerint a kormánytisztviselő felvette a kapcsolatot a közigazgatási eljárással érintett cég nevében eljáró emberrel és találkozót egyeztetett vele. A közterületi beszélgetés során tájékoztatta a cég képviselőjét - aki csak később fedte fel, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat hivatásos tagja - arról, milyen valótlan tartalmú iratok benyújtásával lehet elérni a bírság minimalizálását.

A hivatalos személy azért, hogy hivatali helyzetével visszaélve a cég érdekében befolyásolja a közigazgatási eljárást, elfogadta a közbenjárásért cserébe felajánlott 150 ezer forintot

- ismertették a történteket, hozzátéve: a vesztegetési pénz elfogadását követően a férfi arra is ígéretet tett, hogy a jövőben is számíthatnak részéről hasonló segítségre.

Közölték: a motozás során a hivatalos személy ruházatából előkerültek a megbízhatósági vizsgálat során felhasznált bankjegyek, a kormánytisztviselőt pedig előállították a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre és gyanúsítottként hallgatták ki.

A kormánytisztviselő beismerte a terhére rótt bűncselekmény elkövetését - olvasható a közleményben, amelyben kitérnek arra is, hogy az előnyért hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntett büntetési tétele két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.

Jelezték azt is, hogy a kormánytisztviselőt 2023 tavaszán ugyanilyen bűncselekmény elkövetése miatt két év, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, tehát jelen cselekményt felfüggesztett szabadságvesztés büntetés hatálya alatt követte el.

Címlapról ajánljuk

Meddig lehetnek még kint az utcákon a választási plakátok? – a szakértő válaszol

A kampány ideje alatt nemcsak plakátokat, hanem rengeteg tapétát, matricát is kitettek az aktivisták, amelyeknek az eltávolítása nem egyszerű feladat, de ha nem történik meg, bírság is járhat érte – mondta az InfoRádióban a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×